Sigarettenfabrikant BAT wil concurrent overnemen

De overname kost de maker van onder meer Lucky Strike zo’n 47 miljard dollar.

Sigarettenmerken van Reynolds American Inc.
Sigarettenmerken van Reynolds American Inc. Foto Lynne Sladky/AP

Sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT) wil branchegenoot Reynolds American overnemen. De sigarettenproducent heeft vrijdagochtend een overnamebod gedaan van 47 miljard dollar (zo’n 43 miljard euro) om de aandelen van Reynolds die het nog niet in handen heeft kopen. Dat meldt BAT.

Het gaat om een vijandig overnamebod; volgens de Britten waren onderhandelingen met Reynolds nog niet mogelijk. Amerikaanse wetgeving verplichtte het Britse bedrijf de overnameplannen openbaar te maken. Reynolds is op dit moment de op een na grootste speler op de Amerikaanse tabaksmarkt, achter Marlboro-producent Altria. Het nieuwe fusiebedrijf zou volgens BAT het grootste sigarettenbedrijf ter wereld worden en zou de strijd moeten aangaan met de huidige Amerikaanse marktleider.

Lees ook: Minder Marlboro verkocht, meer winst

Het Britse concern, onder meer producent van Lucky Strike en Caballero, is voor 42,2 procent eigenaar van Reynolds, dat onder meer Camel en Pall Mall produceert. Om de resterende 57,8 procent van Reynolds in handen te krijgen, heeft BAT een bod van 47 miljard dollar gedaan, waarvan 20 miljard dollar in cashgeld en 27 miljard dollar in BAT-aandelen. Dat komt neer op op 56,50 dollar per aandeel. Volgens Reuters is dat 20 procent meer dan het aandeel Reynolds donderdag op de beurs waard was.