Renault-topman nieuwe baas van Mitsubishi

m/v in het nieuws Carlos Ghosn

Carlos Ghosn is aangesteld als topman van de geplaagde Japanse autofabrikant Mitsubishi. Hij heeft al de leiding over Nissan en Renault.

Foto Reuters

De Frans-Braziliaanse Carlos Ghosn heeft er een nieuwe topfunctie bij. Ghosn is aangesteld als topman van Mitsubishi. Dat bevestigde de autobouwer donderdag. Ghosn (62) is ook al de hoogste baas van Renault en Nissan, en zal dus leidinggeven aan drie autofabrikanten tegelijk.

Nissan nam eerder dit jaar een belang van 34 procent in concurrent Mitsubishi. Die laatste zit in zwaar weer, sinds de Japanse autobouwer heeft toegegeven jarenlang te hebben geknoeid met de uitslag van testen van het benzineverbruik van verschillende modellen. Mitsubishi stelde woensdag nog zijn prognose fors naar beneden bij. Er wordt nu uitgegaan van een nettoverlies van 240 miljard yen, omgerekend meer dan 2 miljard euro.

Ghosn werkte voor Renault toen dat bedrijf in 1990 een controlerend belang nam in Nissan. Ghosn werd daarop benoemd tot bestuursvoorzitter van Nissan. In het begin van de jaren 2000 sleepte hij Nissan door een periode waarin het bedrijf bijna failliet ging. In 2005 werd Ghosn, die in de autowereld bekendstaat als ‘Le Cost Killer’, ook benoemd als topman van Renault, met behoud van zijn positie bij Nissan.

Ghosn liet in een verklaring weten dat het moeilijk zal worden om Mitsubishi’s slechte reputatie op te vijzelen. „Het zal lastige beslissingen vergen.”

De 237 miljard yen (ruim 2 miljard euro) die Nissan betaalde voor een aandeel van 34 procent in Mitsubishi, noemde hij eerder „een koopje”. Nissan is nu de grootste aandeelhouder van Mitsubishi. Volgens Ghosn is de aankoop een „duidelijk signaal dat we geloven in de kracht van de Japanse auto-industrie.”

Nissan nam de leiding over Mitsubishi nadat het bedrijf in april had toegegeven dat het klanten al 25 jaar bedroog. Het bedrijf loog onder meer tegen kopers over hoeveel kilometer ze op een liter benzine konden rijden. Ook sjoemelde het bedrijf met autotesten. (ANP/AP)