Promotie voor baas Turkish Airlines

Topman Temel Kotil van Turkish Airlines wordt de nieuwe directeur van lucht- en ruimtevaartbedrijf Tusas Turkish Aerospace Industries (TAI). Dat meldt Hurriyet.

Kotil was sinds 2005 bestuursvoorzitter van Turkish Airlines. Onder zijn leiding groeide de Turkse luchtvaartmaatschappij uit tot een van grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld in aantal vervoerde passagiers. Afgelopen jaar boekte het concern bijna 1 miljard euro winst. Het aantal passagiers steeg ten opzichte van 2014 met 12 procent tot 61,2 miljoen.

De aanstelling van Kotil „laat zien dat de Turkse overheid wil investeren in ruimtevaartprogramma’s”, zo laat een Turkse overheidsfunctionaris weten aan de Turkse krant Hurriyet. Het staatsbedrijf TAI is verantwoordelijk voor de bouw en ontwikkeling van Turkse (gevechts)vliegtuigen en het ruimtevaartprogramma. Bronnen binnen het Turkse ministerie van Defensie zeggen dat Kotil ook moet zorgen voor snellere ontwikkeling van het TFX-gevechtsvliegtuig.

Het is het eerste eigen Turkse straaljagerprogramma. De TFX zal naar verwachting in 2025 de F16’s vervangen. Turkije krijgt technische ondersteuning van het Britse defensiebedrijf BAE Systems. Ook Pakistan gaat meehelpen bij de ontwikkeling van de gevechtsvliegtuigen.