Presidentsverkiezingen VS

Washington weigert Russische waarnemers bij verkiezingen

De VS hebben Russische diplomaten geweigerd die op 8 november als waarnemers bij de Amerikaanse verkiezingen wilden zijn. Volgens de Russische krant Izvestia zouden onderhandelingen tussen de Russische Centrale Kiescommissie met de Amerikaanse regering over het sturen van een waarnemingsmissie op niets zijn uitgelopen. De Amerikaanse autoriteiten adviseerden Rusland zich aan te sluiten bij de bestaande missie van de verkiezingsafdeling van de OVSE, de ODIHR. Volgens Izvestia zou een Amerikaanse functionaris hebben gedreigd een rechtszaak aan te spannen indien de waarnemers toch zouden opdagen. Het hoofd van de internationale afdeling van de kiescommissie, Vasili Lichatsjov, zei dat de Amerikaanse weigering in lijn zijn met de „Russofobe trends die in de VS worden gepromoot.” (NRC)