Poep tellen is otters tellen

illustratie irene goede

Er was deze week goed nieuws over de otters in Nederland: er komen otters bij. Vorig jaar waren er nog 160 otters in Nederland, en nu 185.

In heel Nederland? Oké, dat zijn er eigenlijk niet zo veel. Maar niet zo lang geleden waren er nul otters. Toen je ouders jong waren, was de otter een tijdje uitgestorven in Nederland. In het jaar 1989 was de laatste otter gevonden, en die was nog doodgereden ook. Iedereen vond het zonde.

Dertien jaar later, in 2002, vingen natuurbeschermers 30 nieuwe otters in het oosten van Europa. Ze werden verhuisd. Ze kregen weer een plek in Nederland, in een natuurgebied met veel water in Overijssel. En toen was het afwachten.

Heel langzaam ging het weer beter met de otter. Ze kregen jongen, ze zwommen naar andere rivieren. Er wonen inmiddels al aardig wat otters in de buurt van Nijmegen, en er zijn er ook een paar in riviertjes in Drenthe, Groningen, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland. Alles bij elkaar 185.

Tenminste: ongeveer 185. Otters tellen is niet gemakkelijk. Ze zijn kampioenen in verstoppen, vertelt bioloog Loek Kuiters. „Als je een otter wilt zien, moet je naar de dierentuin.” Hij doet zelf onderzoek naar otters en heeft er nog nooit één gezien. Nog nooit! Otters jagen alleen ’s nachts op vis. Overdag rusten ze uit tussen struiken of in een holle boom. Denk maar niet dat je ze daar vindt.

Loek en zijn collega’s tellen daarom geen otters, maar drollen van otters. Die poep is wél gemakkelijk te vinden, vertelt Loek. Otters vinden het leuk om op opvallende plekken te poepen. Op een boom die over het water hangt, op een grote pol gras, of op een losse stoeptegel.

Collega’s van Loek hebben zelfs op sommige plekken waar otters wonen, expres een stoeptegel neergelegd. En daar ligt dan, ja hoor, heel vaak een vers drolletje. Loek vertelt: „Dan moet je er met je neus boven gaan hangen. Als de drol naar vis ruikt, weet je: die is van een otter.” Met een test in een laboratorium kunnen de biologen aan elke drol herkennen welke poep van welke otter is. Dus wie de drollen telt, kan de otters tellen.

Nederland blijft nog wel een gevaarlijk land voor de otters. Ze steken ’s nachts wegen over en dan worden ze vaak aangereden door auto’s. De regering moet nu op veel plaatsen ottertunneltjes en otterweggetjes maken. Want 185 otters, dat is aardig, maar voor een heel land? Tóch een beetje weinig.