Patiënten langer op wachtlijst door tekort VGZ

Een Twents ziekenhuis verlengt de wachttijden voor VGZ-verzekerden omdat te weinig zorg is ingekocht.

Exterieur van het Medisch Spectrum Twente in Enschede.
Exterieur van het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Foto: Remko de Waal / ANP

Patiënten met een zorgverzekering van VGZ kunnen voorlopig niet worden behandeld in het Medisch Spectrum Twente (MST). Het Twentse ziekenhuis ziet zich genoodzaakt de wachttijden voor VGZ-verzekerden te verlengen vanwege een budgettekort bij de zorgverzekeraar.

Uit de verklaring op de MST-website blijkt dat de wachttijd voor VGZ-verzekerden vanaf maandag 24 oktober wordt verlengd omdat VGZ te weinig zorg heeft ingekocht. Het gaat om een tekort van om en nabij de 4 miljoen euro. Waar VGZ circa 46 miljoen euro aan zorg heeft ingekocht, zullen de zorgkosten voor VGZ-patiënten 50 miljoen euro bedragen.

Navraag bij het ziekenhuis leert dat de verlenging zal neerkomen op zes weken extra wachttijd voor de niet-spoedeisende gevallen. In de praktijk wordt de zorg voor veel patiënten doorgeschoven naar 2017.

Geen passende oplossing gevonden

Het ziekenhuis in Enschede stelt dat het VGZ tijdig op de hoogte heeft gesteld dat de zorgverzekeraar over 2016 minder zorg heeft ingekocht dan de zorgvraag van VGZ-verzekerden rechtvaardigt. Er werd echter ook “na weken van overleg” geen passende oplossing gevonden voor het budgettekort. Het MST zegt in zijn recht te staan met de maatregel:

“In het specifieke geval van VGZ is MST voor 2016 overeengekomen dat er geen ‘doorleverplicht’ geldt als het toegekende zorgbudget niet toereikend is en dat in die situatie gezamenlijk wordt bekeken hoe om te gaan met een tekort aan budget voor VGZ verzekerden.”

Het ziekenhuis zegt het resterende budget nu zo goed mogelijk te gaan verdelen om te voorkomen dat het de gemaakte zorgkosten niet krijgt terugbetaald van de verzekeraar.

Reactie VGZ

In een reactie op het nieuws van het MST stelt een woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ dat het MST een eerder bod weigerde:

“VGZ heeft vorig jaar een bod gedaan van rond de vijftig miljoen euro, rekening houdend met stijgende kosten. Het MST heeft dit toen niet geaccepteerd. Uiteindelijk werd een lager bedrag afgesproken zonder de zogenoemde ‘doorleverplicht’. Toen was het ziekenhuis zich er al bewust van dat er een absolute grens was aan de zorgkosten die worden vergoed. Er werd afgesproken dat als die grens zou worden bereikt, patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio zouden worden overgebracht.”

Maatregel niet voor spoedeisende gevallen

De afgekondigde maatregel van het MST geldt niet voor spoedeisende gevallen. Zo gelden de langere wachttijden niet voor kinderen, zwangere vrouwen en patiënten bij wie een ernstige aandoening wordt vermoed. Ook patiënten op de spoedeisende hulp worden buiten de maatregel gehouden, evenals de patiënten die al een afspraak hebben staan.

Het MST liet weten patiënten te zullen informeren en desgewenst door te verwijzen naar andere ziekenhuizen. Onder zorgverzekeraar VGZ vallen de maatschappijen IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, Zekur, Promovendum en Zorgzaam.