Optiebeurs The Order Machine staat te koop

Optiebeurs The Order Machine (TOM), concurrent van Euronext, staat te koop. TOM heeft donderdag via een persbericht op de eigen website bekendgemaakt dat het „op zoek is naar een nieuwe strategische partner”.

TOM werd in 2009 opgericht door flitshandelaar Optiver en beursmakelaar BinckBank omdat zij optiehandel bij Euronext veel te duur vonden.

TOM stelt dat 40 procent van alle Nederlandse optiehandel inmiddels via het platform loopt en dat sinds de oprichting van TOM de tarieven voor optiehandel met meer dan 60 procent zijn gedaald.

In augustus trad topman Willem Meijer terug, die sinds de oprichting aan het roer stond bij TOM. Hij werd vorige maand vervangen door Hans Pieterse, die voorheen bij flitshandelaar Optiver werkte.

De huidige aandeelhouders van TOM zijn naast oprichters BinckBank en Optiver ook ABN AMRO Clearing, flitshandelaar IMC en beurs Nasdaq. De vraagprijs voor TOM is niet bekend, ook is onduidelijk hoeveel van de aandelen te koop worden aangeboden.

TOM en concurrent Euronext lagen de afgelopen jaren geregeld met elkaar overhoop. In een door Euronext aangespannen zaak tikte de rechter TOM vorig jaar op de vingers omdat TOM ten onrechte stelde dat „altijd de beste prijs” via het platform wordt behaald. Ook moest TOM stoppen met het gebruik van de merknamen van Euronext.