Opnieuw staatsgreep verijdeld in Burkina Faso

Het is niet voor het eerst dat militairen van de oude elitie een coup proberen te plegen in het West-Afrikaanse land.

Familieleden van omgekomen burgers staan op 16 september stil bij de couppoging van een jaar eerder.
Familieleden van omgekomen burgers staan op 16 september stil bij de couppoging van een jaar eerder. Foto Ahmed Ouoba/ AFP

Veiligheidstroepen in Burkina Faso hebben op 8 oktober een poging tot een staatsgreep verijdeld. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Simon Compaoré, waren er dertig soldaten van de voormalige Presidentiële Garde (RSG) bij betrokken. Dat meldt persbureau AFP.

De militairen waren onder meer van plan om de presidentiële residentie aan te vallen.

Aanvallen gevangenis vol met honderden oude coupplegers

Compaoré meldt dat de verijdeling van de coup plaatsvond in Nazinon, op 140 kilometer van de hoofdstad Ouagadougou. Politieagenten troffen tijdens een controle vier verdachte personen aan die uit het buitenland kwamen. De mannen probeerden de agenten te overmeesteren waarna er een vuurgevecht ontstond. Twee van de verdachten mannen werden neergeschoten, een politieman raakte gewond.

Na ondervraging pakte de politie in totaal 42 vermeende coupplegers op. Onderdeel van de coup was het veroveren van een gevangenis waar honderden leden van de oude elitie rond de afgezette president Blaisse Compaoré zitten opgesloten.

Belangrijke rol burgers

Deze militairen waren verantwoordelijk voor een couppoging in september 2015, waarbij tientallen doden vielen. De overgangsregering werd afgezet en interim-president Michel Kafando en enkele ministers werden in gijzeling genomen.

De coup werd niet erkend door het regionale samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen, Ecowas. Zij stelden voor om coupleider Diendere en de ongeveer 1.200 leden van RSG amnestie te geven. Na het horen van dit voorstel kwamen duizenden burgers in opstand, zo schreef NRC-correspondent Koert Lindijer in een eerder bericht.

“Moeders met potten, pannen en bakspanen verzetten zich buiten de hoofdstad Ouagadougou luidruchtig tegen de coup. In de hoofdstad zelf wierpen jongeren barricades op. Villa’s van aanhangers van Compaoré gingen in vlammen op, evenals het hoofdkantoor van diens partij en de woning van couppleger Diendere.”

Lees ook: Couppleger Burkina Faso betuigt spijt

Door bemiddeling van koning Mogho Naaba van de belangrijkste stam Mossi werd een bloedbad tussen de elitietroepen en de burgers en het regeringsleger voorkomen.