Ontruiming ‘Jungle’ van Calais maandag van start

Naar schatting worden 10.000 vluchtelingen overgebracht naar een andere opvanglocatie.

De politie maakte de inwoners van de Jungle vrijdagmiddag er met aanplakbiljetten op attent dat maandag de ontruiming start.
De politie maakte de inwoners van de Jungle vrijdagmiddag er met aanplakbiljetten op attent dat maandag de ontruiming start. Foto Pascal Rossignol / Reuters

De ontruiming van de vluchtelingenkampen rond het Franse Calais gaat maandag van start. Binnen een week moeten alle vluchtelingen de zogenoemde “Jungle” verlaten hebben, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk, vrijdag bekend.

Dat Frankrijk de kampen ging sluiten, was al langer bekend, maar een datum voor de ontruiming was nog niet gegeven. De Franse overheid zet 145 tourbussen in om de migranten te herverdelen over 287 opvangcentra.

Sommige hulporganisaties zeggen dat een week voor de ontruiming veel te kort is en dat door de sluiting kinderen zullen verdwijnen voordat ze geregistreerd kunnen worden. Andere hulporganisaties zijn juist van mening dat de ontruiming snel moet gebeuren vanwege de winter die op komst is.

Uit de laatste tellingen van hulporganisaties Auberge des Migrants en Help Refugees is gebleken dat in de kampen meer dan 10.000 mensen verblijven, onder wie 1.022 alleenstaande minderjarigen. Meer dan de helft van hen zou afkomstig zijn uit Afghanistan of Soedan. De afgelopen weken werd al een “aanzienlijk” aantal kinderen dat nu in de vluchtelingenkampen zit overgebracht naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook onze reportage uit Calais: Zeker duizend kinderen in de ‘jungle’ van Calais

Kanaaltunnel

De vluchtelingen verblijven in Calais, omdat ze vanuit daar proberen het het Verenigd Koninkrijk te bereiken door op vrachtwagens te klimmen die door de Kanaaltunnel rijden. In totaal zijn sinds begin 2015 volgens hulporganisatie Médecins du Monde bijna veertig mensen omgekomen – vooral bij ongelukken met vrachtwagens.