Onderhandelingen over CETA zijn stukgelopen

De Waalse premier Magnette bleef bij zijn bezwaren over het Europees-Canadese handelsverdrag. Het verdrag zou op 27 oktober worden ondertekend.

Premier Paul Magnette van Wallonië heeft grote bezwaren tegen CETA en wil vooralsnog niet in stemmen met het Europees-Canadese handelsverdrag
Premier Paul Magnette van Wallonië heeft grote bezwaren tegen CETA en wil vooralsnog niet in stemmen met het Europees-Canadese handelsverdrag Foto Francois Lenoir/ Reuters

De onderhandelingen over het Europees-Canadese handelsverdrag CETA zijn vrijdagmiddag stukgelopen. De Canadese minister van Economische Zaken, Cyrstria Freeland, is teleurgesteld weggelopen bij de gesprekken. Dat meldt de Waalse televisiezender RTBF.

Bronnen binnen de EU laten aan persbureau Reuters weten dat de gesprekken zijn stopgezet, maar dat het onderhandelingsproces niet is beëindigd.

Freeland: EU niet in staat om internationaal akoord te sluiten

In een extra ingelaste vergadering van de Europese Raad in de Belgische stad Namen lukte het niet om de Waalse premier Paul Magnette te overtuigen om in te stemmen met de handelsovereenkomst. Voor de ondertekening is unanimiteit nodig van alle EU-lidstaten. Ook van Waalse politici, aangezien de buitenlandse handel valt onder de regio’s.

Lees ook Canadese handelsminister keert wanhopig terug naar huis

Volgens Freeland zijn de gesprekken mislukt. Ze is zeer teleurgesteld dat het de EU niet lukt om met Canada een akkoord te sluiten.

“Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft.”

Lees ook 6 vragen over onderhandelingen CETA : Handelsverdrag wordt Chefsache

Bezorgd over landbouwafspraken en investeringsbescherming bedrijven

De Waalse premier Magnette liet vorige week vrijdag weten dat de Walen zich vooral zorgen maken over de landbouwafspraken binnen CETA en over de speciale investeringsbescherming voor bedrijven. Reden voor het Waalse districtsparlement om het verdrag te verwerpen.

Activisten en tegenstanders van internationale handelsakkoorden feliciteren Magnette via Twitter vanwege zijn standvastige houding.

De ondertekening van het akkoord zou op donderdag 27 oktober plaatsvinden. Het is zeer twijfelachtig of het lukt om voor die tijd de bezwaren van Waalse politici weg te nemen.