Morgan Stanley

‘110 mln voor adviseren Monsanto’

Met één klus, in minder dan vier maanden tijd, 120 miljoen dollar (zo’n 110 miljoen euro) verdienen. Dat kreeg de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley volgens de Financial Times onlangs voor elkaar.

De zakenbank verdiende het bedrag met de advisering van zaadveredelaar en landbouwgifproducent Monsanto, voor dat bedrijf in september akkoord ging met een overnamebod door het Duitse chemieconcern Bayer.

Zelfs voor zakenbanken – die doorgaans geen goedkoop advies uitdelen – is dit veel. Volgens de FT heeft Monsanto ook met BASF, Koch Industries en Sinochem gesprekken gevoerd over een mogelijke overname en zulke gesprekken werken natuurlijk prijsopdrijvend.

Bayer betaalt uiteindelijk 66 miljard euro voor Monsanto. Voor de deal werd gesloten, moest Bayer drie keer zijn bod verhogen.

De Financial Times noemt de 120 miljoen dollar het hoogste bedrag dat een bank ooit kreeg voor het verkopen van een bedrijf. Maar wat dat betreft zitten de belangrijkste financiële kranten niet op een lijn.

Volgens de Wall Street Journal is het in de geschiedenis namelijk wel een keer voorgekomen dat een zakenbank meer verdiende voor de begeleiding en advisering rond een overname. Dat was Merrill Lynch, dat in 2007 met een bedrag van 123,3 miljoen dollar huiswaarts ging. Welke overname dit betrof? Die van ABN Amro, door een consortium van drie banken onder leiding van Royal Bank of Scotland.