Facebook wil minder censuur op ‘nieuwswaardige’ berichten

Het bedrijf belandde de afgelopen tijd in verschillende relletjes over censuur.

De cover van de grootste krant van Noorwegen, met als opening de brief aan Facebook.
De cover van de grootste krant van Noorwegen, met als opening de brief aan Facebook. Foto Cornelius Poppe / AP

Facebook gaat minder censuur toepassen op berichten die mensen nieuwswaardig of belangrijk voor het publiek vinden. Zelfs als die posts in strijd zijn met de eigen richtlijnen van het bedrijf. Dat blijkt uit een bericht van Facebook.

Het bedrijf gaat de komende weken uitzoeken wat de beste manier is om minder censuur toe te passen op Facebook. Dat het bedrijf de huisregels aanpast, komt na verschillende relletjes over censuur waar Facebook de afgelopen tijd in belandde. Op beelden was bijvoorbeeld naakt of geweld te zien en dat mag niet van het bedrijf. Zo zijn vrouwelijke tepels taboe op het sociale netwerk, maar na een protest kwam er toch een uitzondering voor foto’s van vrouwen die borstvoeding geven of hun littekens laten zien na een operatie.

Facebook verwijderde recent ook een post van de Noorse premier Erna Solberg. In het bericht was de foto van het beroemde Napalm-meisje te zien. Het meisje op de iconische foto uit de Vietnamoorlog is naakt en dat is taboe op Facebook en dus werd de post verwijderd. Het leidde tot de nodige ophef en Facebook kwam terug op het besluit. De foto werd toegestaan en Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg bood haar excuses aan, aan de Noorse premier.

Begin deze maand weigerde Facebook ook een advertentie van de Brandwonden Stichting waarop een foto van een brandwondenslachtoffer stond.

Lees ook: Waarom Facebook telkens in relletjes over censuur belandt

Wie handhaaft de regels?

Over hoe het grootste sociale netwerk ter wereld zijn huisregels handhaaft is vrij veel bekend, zo schreef NRC-redacteur Reinier Kist eerder:

“Het is grotendeels mensenwerk. Duizenden moderatoren toetsen wekelijks miljoenen berichten aan de richtlijnen. Software die automatisch niet-toegestane berichten opspoort wordt voor zover bekend alleen gebruikt tegen spam en kinderporno en kan volgens de ontwikkelaars de foto van het napalmmeisje onmogelijk hebben tegengehouden.”