Opinie

    • Steven de Jong

Met Mieke Telkamp naar Mars

De waan van gisteren – een wekelijks opinierubriekje in 200 woorden

ExoMars 2016, eerste deel van twee ruimtemissies. Infographic ANP

Waarheen leidt de weg die we moeten gaan, zong Mieke Telkamp in 1971. Wie weet wat er is achter ster en maan. Donderdag overleed de zangeres, de dag waarop marslander Schiaparelli antwoord had kunnen geven, maar de sonde ligt na een ongelukkige landing voor apegapen op de rode planeet.

Eén miljard euro down the drain! Maar juist van mislukte landingen leren we, riposteerde ESA. Geld speelt ook geen rol voor James Cameron, regisseur van Titanic en lobbyist voor marskolonisatie. „Dit is geen luxe”, zei hij in 2005. „We kunnen het ons niet veroorloven dit niet te doen.” Hij heeft gelijk: het gaat maar om twee euro/km. Goedkoper dan een taxi.

Terug naar de existentiële drijfveer. Robert Zubrin, oprichter van Mars Society, de organisatie waarvoor Cameron collecteert, sprak in 2001 de woorden: „Als de dinosaurussen een Mars-programma hadden gehad, dan hadden ze misschien nog steeds bestaan. Als wij Mars niet koloniseren, dan doen de wasbeertjes het wel, over vijftig miljoen jaar.”

Marssociety.nl citeert Da Vinci („hij die op weg is naar een ster, keert niet om”), Socrates („de mens moet boven de aarde uitstijgen, alleen dan zal hij de wereld begrijpen”) en de meer praktisch ingestelde Loesje: „Leven op Mars, met wat insectenverdelger is dat zo verholpen.”

Meer afleveringen:
Koninklijke goedkeuring homo
Laat Groningen alsnog jubelen
Met Mieke Telkamp naar Mars
Kleedkamergeklets in 1991
Chaos in de klas van 1878

    • Steven de Jong