Recensie

Recensie Boeken

Met het loopje van pa

In F. Bordewijks klassieke roman Karakter probeert deurwaarder A.B. Dreverhaven het zijn zoon Jacob Katadreuffe zo moeilijk mogelijk te maken – want tegenwerking stimuleert het karakter. Misschien dat de vader van Mick Snel net in Karakter verdiept zat, toen hij zijn middelste zoon ooit ‘motorisch debiel’ noemde. U weet, vaders (en zonen) in Amsterdamse gezinnen flappen er wel eens iets uit.

Maar het werkte wel, en het werkte snel: Mick Snel is op zijn 23ste een van de beste korfballers van Nederland, meervoudig winnaar van ‘Ahoy’ en dit weekend begint hij als een van de steunpilaren van Nederland aan het EK. En je zou kunnen denken dat het aangeboren is. Vader korfbalde, moeder korfbalde, broer Jim korfbalt. Talent zat, maar dat is nog niet de helft. Zoek de film ‘Hard work beats talent’ maar eens op, waar je Mick Snel zich eindeloos af ziet beulen in het krachthonk. Katadreuffe is er een kleine jongen bij. Werken, werken, werken – en een geintje op zijn tijd. Want weet u wat de moeder van Mick Snel ooit in een interview zei over haar man en zoons? Dit: „Ze hebben allemaal hetzelfde loopje. Een beetje met de voetjes naar binnen.” Aha! Hoe je de motoriek van Mick ook wil noemen, één ding is zeker: hij heeft het van zijn ouwe heer.