Merwedebrug toch niet helemaal open

De berm is te zacht om onder meer lichtborden en bewegwijzering neer te zetten.

De afzetting bij de Merwedebrug.
De afzetting bij de Merwedebrug. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Automobilisten die vrijdag richting Breda over de Merwedebrug rijden, moeten rekening houden met files. Een van de twee rijstroken op de brug blijft gesloten. Rijkswaterstaat meldde donderdag nog dat beide rijstroken weer berijdbaar zouden zijn, maar komt daar een dag later op terug. De berm is te zacht om onder meer lichtborden en bewegwijzering neer te zetten, meldt Rijkswaterstaat. De berm wordt nu eerst verstevigd voordat de tweede rijstrook opengesteld wordt.

Sinds vorige week dinsdag is de brug bij Gorinchem voor zwaar vrachtverkeer en bussen in beide richtingen dicht omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie zijn ontdekt. Dat kunnen volgens Rijkswaterstaat tekenen van overbelasting zijn. Vrachtwagens en bussen van 3,5 ton of zwaarder mogen niet over de brug rijden. Om dat te controleren werden rijstroken afgesloten en werden er omleidingen ingesteld. In noordelijke richting zijn wel twee rijstroken beschikbaar.

Lees ook: Dichte brug is ‘een drama’ voor truckers

Momenteel wordt ‘s avonds en ‘s nachts al het verkeer van de snelweg af geleid, waarna voertuigen die licht genoeg zijn de brug alsnog op mogen. Dit is volgens Rijkswaterstaat om de veiligheid van de verkeersregelaars te garanderen. Voorlopig komt daar geen verandering in.

Dinsdag maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend een plan te hebben om de brug te repareren. Zaterdag gaan de werkzaamheden van start. Voor de transportbedrijven die schade hebben ondervonden door de versleten brug, komt een compensatieregeling, heeft de minister beloofd. De hoop is dat de brug rond begin december weer beschikbaar is voor alle voertuigen.