Kabinet wil Delta helpen met noodlijdende kerncentrale

Voorwaarde daarvoor is wel dat het energiebedrijf twee gezonde onderdelen verkoopt, schrijft minister Kamp vrijdag.

Foto Marcel Antonisse / ANP

Het kabinet is bereid om energiebedrijf Delta te helpen bij een oplossing voor de geldproblemen bij de kerncentrale in Borssele. Daarvoor moet het bedrijf dan wel afstand doen van twee gezonde bedrijfsonderdelen. Die mogelijke oplossing werpt minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vrijdag op in een brief aan de Kamer.

In het plan zou Delta het netwerkbedrijf Enduris en zijn belang van 50 procent in waterbedrijf Evides van de hand doen. Het bedrag dat daardoor vrijkomt, biedt volgens Kamp voldoende financiële reserves om de centrale in Borssele de komende jaren open te houden, zonder dat de veiligheid daarbij in het geding komt.

Lees ook: Delta staat aan alle kanten onder druk.

De kerncentrale in Zeeland is voor 70 procent eigendom van Delta en voor 30 procent van Essent/RWE. Beide aandeelhouders hebben afgesproken dat ze de opgewekte energie tegen kostprijs afnemen. Doordat de handelsprijs voor elektriciteit lager is dan de kostprijs moet Delta momenteel geld toeleggen op de centrale.

‘Volledig garant staan is onwenselijk’

Aangezien ook de gascentrales van Delta verlies lijden, heeft het bedrijf het financieel moeilijk. Delta had Kamp daarom gevraagd garant te staan voor de verliezen bij de kerncentrale, maar die mogelijkheid wijst de minister nu van de hand. Voor 600 miljoen euro garant staan is volgens hem “onwenselijk”.

Lees ook: Delta wil alsnog rijksgarantie afdwingen.

De bewindsman stelt daarom voor dat de aandeelhouders van Delta – de provincie Zeeland en dertig gemeenten – minimaal twee bedrijfsonderdelen overnemen van het energiebedrijf en die onderbrengen in een Zeeuws nutsbedrijf. Het geld dat de provincies en gemeenten daarvoor nodig hebben, moeten zij zelf voor een groot deel ophoesten.

Mochten de aandeelhouders hiervoor te weinig geld hebben, dan wil het kabinet garant staan voor de lening die ze bij de bank moeten afsluiten, schrijft Kamp. In het voorstel van de minister staat het kabinet dus niet garant voor de kerncentrale - zoals Delta had gevraagd - maar voor de gezonde onderdelen die in het nutsbedrijf zouden komen.

De minister gaat de komende tijd in overleg met de aandeelhouders van Delta over het voorstel.