Janneke kookt husselpot

Kookcolumn Jannekes moeder maakte in deze periode vaak hete bliksem, een oud-Hollandse husselpot van aardappelen, uien en appels

Zoals ik het in huis altijd zo lang mogelijk uitstel om de verwarming aan te zetten, probeer ik in de keuken de zon zo lang mogelijk te laten schijnen. Tot half oktober is er tenslotte nog volop zomerspul. Nog één keertje soep van de laatste tomaten uit de tuin. Nog één keertje peperonata van zachtjes gestoofde rode en gele paprika’s. Nog één keertje melanzane alla parmigiana, die onweerstaanbare ovenschotel van laagjes aubergine en gesmolten kaas.

Maar het houdt een keer op. Op een dag koop je een zak kruidnootjes in de supermarkt – foei, belachelijk, hmm, toch wel zin in – en weet je dat het tijd is om te capituleren. Tijd om zoetjes aan over te schakelen op een ander kookrepertoire. Herfst vraagt om stamppotten en stevige maaltijdsoepen en pittige curries en andere zaken waarvan je van binnen lekker warm wordt.

Mijn moeder maakte in deze periode vaak hete bliksem, een oud-Hollandse husselpot van aardappelen, uien en appels, en dat lijkt mij een mooi gerecht om het nieuwe seizoen mee af te trappen. Je hebt er twee soorten appels voor nodig, zure en zoete. Voor die zure zijn sterappels ideaal en hét zoete appeltje voor hete bliksem is de Dijkmans Zoet. Beide zijn ouderwetse rassen die met een beetje geluk te vinden zijn bij boerderijwinkels of op de biologische markt. Voor wie geen zin of tijd heeft om erop uit te trekken: met Goudreinetten en Jonagolds, te koop bij elke groenteboer en supermarkt, gaat het ook prima.

In de provincie Gelderland wordt hete bliksem traditioneel geserveerd met klapstuk. Uitgebakken spek en rookworst passen er ook goed bij. Maar vanwege de appels vind ik bloedworst de allerfijnste combinatie. Ik bak er soms ook nog twee extra zure appels bij in wat boter. Als je daar een piepklein snufje zout over strooit, vormen die een zalige zoet-zuur-zoute begeleider van de hartige worst.

    • Janneke Vreugdenhil