Huizenprijzen zijn nu overal gestegen, ook in Groningen

Stijging zet door
Stijging zet door

De weg omhoog op de huizenmarkt zet onverminderd voort. Koopwoningen waren vorige maand 5,9 procent duurder dan een jaar eerder, zo blijkt uit CBS-cijfers van vrijdag. Inmiddels liggen prijzen 12,9 procent hoger ten opzichte van het dieptepunt na de crisis in juni 2013.

In de eerste negen maanden van 2016 zijn er 153.919 woningen verkocht. Dat is 22,3 procent meer dan in dezelfde periode van 2015.

Uit de cijfers blijkt dat de Amsterdamse huizenprijsgekte inmiddels ook Utrecht heeft bereikt. Koopwoningen in de stad waren in het derde kwartaal voor het eerst duurder dan voor de crisis. In Amsterdam is dit al drie kwartalen zo.

De hoofdstad is ook de absolute koploper wat betreft de stijgingen van huizenprijzen. In Amsterdam betalen kopers gemiddeld ruim 14 procent meer voor een koophuis dan een jaar geleden.

Het goede nieuws voor huizenbezitters is dat de stijgingen van huizenprijzen niet alleen beperkt zijn tot de Randstad. In alle provincies waren woningen gemiddeld duurder dan in het derde kwartaal van 2015. In de provincie Groningen bijvoorbeeld was de prijsstijging (6,7 procent) van woningen ook groter dan het Nederlandse gemiddelde (5,6 procent).

In vergelijking met zeven jaar geleden is er een verschuiving in het aandeel jonge en oude kopers. Het aandeel van de kopers onder 25 jaar is gehalveerd tot 10 procent. Het aandeel van kopers van 65 jaar en ouder is juist verdubbeld van 3 naar 6 procent.