Recensie

Recensie

Hij won 168 miljoen. En toen?

Loterij

Een Brusselse straatveger won het hoogste bedrag ooit in een Belgische loterij. Hij werd belaagd door buurtbewoners, en kneep ertussenuit.

Het ene moment was hij een eenvoudige straatveger in de Brusselse deelgemeente Schaarbeek, het volgende moment werd er 168 miljoen euro op zijn rekening bijgeschreven en is er geen spoor meer van hem te bekennen.

Volgens Belgische media, die de winnaar van de EuroMillions-loterij omdoopten tot ‘Q’, vluchtte de nu 50-jarige man in 1998 met zijn vrouw en twee kinderen uit de Kosovaarse stad Pec, die door de Serviërs deels met de grond gelijk werd gemaakt. Deze keer is Q niet op de vlucht voor oorlogsgeweld, maar voor mede-Brusselaars die op zijn centen uit zijn.

Q woonde tot deze week volgens Het Nieuwsblad in een wat vervallen appartement in Schaarbeek, waar hij voor de schoonmaakdienst van Brussel de Chazallaan en omgeving ‘proper’ hield. Bij een sigarenwinkel in die straat kocht hij het lot dat zijn leven zou veranderen. „Ik kon het haast niet geloven. Ik werd me pas thuis achter mijn computer bewust van de grootte van de winst”, reageerde hij volgens de Nationale Loterij.

Die maakte nog meer informatie over de man bekend. Niet alleen dat het gaat om een Franstalige 45-plusser uit de regio Brussel die van Robert de Niro-films en voetbal houdt. Maar ook dat hij van plan zou zijn een deel van de 168 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit uitgekeerd in een Belgische loterij, te delen met anderen, met „mensen die het nodig hebben”.

De jacht op de man was vervolgens geopend. De zoektocht werd makkelijker toen Jannie Haek, topman van de Nationale Loterij, met een groep journalisten naar sigarenwinkel Librairie de l’Europe trok, waar Q zijn winnende lot had gekocht. Vervolgens werd in Schaarbeek al snel bekend wie de grote geluksvogel was. Hij zou nog twee dagen braaf naar zijn werk zijn gegaan om er enkele dagen geleden tussenuit te knijpen. Niet verwonderlijk, zo citeren kranten van Sudpresse buurtbewoners van Q. „Werkelijk iedereen smeekte hem om zijn geld. Het was haast niet leefbaar meer.” Volgens kennissen is Q nu ondergedoken bij familie in Duitsland, waar twee broers van hem zouden wonen.

Zijn oude collega’s begrijpen volgens Het Nieuwsblad wel dat het Q allemaal te veel is geworden. „Ik weet niet of we blij moeten zijn of medelijden moeten hebben”, zegt een collega volgens de krant. „Zelfs al wonnen we 1 procent van dat bedrag, dan zouden we al beginnen te flippen.”

In de kantine van Kosova Schaarbeek, de voetbalclub van Q, is Afrim Kas wel blij voor de Belgische Kosovaar. „Weet u. Het is hem gegund. Q heeft zwaar afgezien in zijn leven”, verwijzend naar de oorlog in Kosovo die Q’s familie uiteen heeft gerukt. Naast de twee broers in Duitsland zou Q nog een broer in Kosovo hebben en een zus in Australië.

De Nationale Loterij is ondertussen onder vuur komen te liggen, omdat het te veel informatie over de kersverse miljonair zou hebben verspreid. „We denken er heus genoeg over na. De speler mag altijd zelf kiezen wat de pers en dus ook de mensen over hem te horen krijgen. Al de rest is geroddel”, reageerde een woordvoerder.