Een hallucinerende, duistere serie

Televisiemaker Sam Esmail doet kijkers in het tweede seizoen Mr. Robot twijfelen aan alles wat ze zien ****.

Elliot Alderson (Rami Malek) en Joanna Wellick (Stephanie Corneliussen).
Elliot Alderson (Rami Malek) en Joanna Wellick (Stephanie Corneliussen). USA Network

Computernerd Elliot Alderson (Rami Malek) wil de wereld redden van graaiers die „zonder toestemming voor God spelen”. Hij wil iets doen tegen de kloof tussen arm en rijk en de „onwetendheid” van de massa.

Zijn hackerscollectief fsociety versleutelde daarom in het slot van het vorig seizoen van de Amerikaanse dramaserie Mr. Robot duizenden bestanden van het fictieve conglomeraat E- Corp, de grootste bank ter wereld. Alle gegevens over schuld, leningen en hypotheken moesten daarmee worden weggevaagd. Zo wordt iedereen bevrijd, was de gedachte.

In het tweede seizoen wordt zichtbaar hoe slecht doordacht de spectaculaire hack was. Terwijl de wereld de scherven opveegt – creditcards worden geweigerd en pinautomaten raken buiten gebruik – leeft Elliot in afzondering bij zijn afstandelijke moeder. Hij is even briljant met computers als geestelijk in de war. Hij worstelt met hallucinaties over zijn overleden vader (Christian Slater), bijnaam Mr. Robot.

Mr. Robot gaat over een actueel thema, namelijk het vermogen van hackers om de boel op stelten te zetten. Afgelopen maanden werd bijvoorbeeld bekend dat hackers hebben ingebroken bij de Democraten en zo de Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden. Bij Yahoo werden gegevens van minstens een half miljard gebruikers gestolen. De serie gaat ook over de angst voor monopolies: E-Corp heeft in Mr. Robot zeventig procent van wereldwijde kredieten uitstaan.

Elliots ballingschap is de kracht van het tweede seizoen: we verlaten zijn beperkte blikveld en leren andere personages kennen. Zo is er aandacht voor zijn jeugdvriendin: de verharde carrièrevrouw Angela Moss (Portia Doubleday), van wie onduidelijk blijft aan welke kant ze staat. Sterk nieuw personage is FBI-agente Dominique, ‘Dom’, DiPierro (Grace Gummer). In haar werk floreert ze, maar in eenzame momenten thuis moet ze aan de computerassistent Amazon Echo vragen hoe laat het is. Gewoon om een andere stem te horen.

Lees ook: Hoe realistisch is Mr. Robot?

Het tweede seizoen is duisterder, vaak letterlijk. Schrijver, regisseur en producent Sam Esmail tart de filmwetten: acteurs zijn soms zo donker uitgelicht dat zelfs hun ogen geen licht vangen. Regelmatig stopt hij zijn personages weg in de hoeken van het scherm met een grote, unheimische leegte achter zich.

Openstaande vragen

Esmail heeft vertrouwen in het geduld van de kijker. De serie werpt veel vragen op, om ze lang onbeantwoord te laten. Het doet je twijfelen aan alles wat je ziet. Wat is echt en wat is een hallucinatie? Wie is dood en wie leeft? Duidelijk is wel dat het hackerscollectief steeds minder grip op de situatie krijgt.

De gekte van Elliot en de vele openstaande vragen geven het tweede seizoen van Mr. Robot een soms onbehaaglijk hallucinerend karakter. Ondanks de wetenschap dat niet alles is wat het lijkt te zijn, weten de makers de spanning vast te houden in deze meeslepende, eigenaardige televisieserie.