Gluren bij de buren, dat mag gewoon

WOZ-waardeloket

De WOZ-waarde van woningen staat sinds kort op een speciale website. Handig, want door te vergelijken kunnen huiseigenaren zien of bezwaar maken loont. Maar nog niet alle gemeenten doen mee.

illustratie xf&m

Met een iPad in de hand banjerde minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) twee weken geleden door de binnenstad van Rotterdam om iets nieuws te demonstreren. Het WOZ-waardeloket, een site waarop iedereen kan zien wat de waarde is van elke woning in Nederland. „Echt een voorbeeld van hoe gemeenten digitale dienstverlening kunnen inzetten om het makkelijker te maken voor hun inwoners”, aldus Plasterk.

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde geeft weer hoeveel de overheid een pand waard vindt. Op basis van die WOZ-waarde worden allerlei belastingen berekend.

Dat maakt het nogal belangrijk dat de gemeente die waarde goed berekent. En dat is lang niet altijd het geval. Geholpen door een industrie van gespecialiseerde bureaus dienen jaarlijks tienduizenden huiseigenaren met succes bezwaar in. Het recordjaar was 2013; gemeenten kregen toen bijna 200.000 bezwaren tegen de WOZ-waarde te verwerken. Vorig jaar lag het aantal op 79.000. Meer dan de helft van de huiseigenaren kreeg gelijk.

Ideaal voor de bureaus: bij een gegrond bezwaar krijgen zij van de gemeente wettelijk vastgelegde vergoedingen: 246 euro voor het indienen van een bezwaarschrift, 246 euro voor het bijwonen van een hoorzitting en 50 euro per uur voor het maken van een taxatierapport.

Naar hartelust klikken op panden

Mede om dit soort bureaus de pas af te snijden, besloot de Tweede Kamer in 2013 dat vanaf 1 oktober 2016 alle WOZ-waardes van woningen openbaar zouden worden. „Het idee is dat mensen er meer vertrouwen in krijgen dat hun eigen WOZ-waarde goed is”, zegt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op een correcte uitvoering van de WOZ door gemeenten.

Op de site van het WOZ-waardeloket krijg je zodra je een postcode intoetst, een kaart van de buurt te zien, waarna je naar hartelust kunt in- en uitzoomen en klikken op panden om te zien welke WOZ-waarde ze hebben. ‘Gluren bij de buren’, wordt het ook wel genoemd.

Goed houvast voor huizenkopers

„Het is zeer nuttig, wij hebben er enthousiast voor gepleit”, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Hij vindt het een goed middel om WOZ-waardes in de buurt te vergelijken en zo als huizenbezitter te ontdekken of het de moeite waard is om bezwaar tegen de WOZ-waarde te maken.

Hij ziet nog een voordeel: het biedt huizenkopers een goed houvast om de vraagprijs af te zetten tegen de waarde van andere huizen in de buurt, die in dezelfde staat verkeren. „Dat is in Nederland nogal makkelijk, want wij zijn van het seriematig bouwen: in wijken en blokken worden vaak vergelijkbare woningen gebouwd.”

Er is wel een probleem: lang niet alle gemeenten voldoen nu al aan de wettelijke plicht om de WOZ-waarde beschikbaar te maken via het WOZ-waardeloket.

André de la Porte deed recentelijk een steekproef in Flevoland en zag dat vier van de zes gemeenten niet op de WOZ-viewer zaten. Plasterk maakte tegelijkertijd met de lancering van het Waardeloket in Rotterdam bekend dat hij een voormalige commissaris van de koningin als „aanjager” heeft benoemd, zodat veel meer gemeenten zijn aangesloten vóór februari volgend jaar', als de WOZ-aanslag bij de meeste Nederlanders op de mat valt.

André de la Porte zou het een schande vinden als gemeenten de WOZ-waarden dan nog steeds niet online hebben. „Wij moeten ons als burgers aan de wet houden en gemeenten dus ook. Als huizenbezitter heb je zes weken om bezwaar tegen je WOZ-beschikking aan te tekenen. Doe je er zeven weken over, dan zijn gemeenten onverbiddelijk. Nu overtreden ze zelf een wet die ze al sinds 2013 zagen aankomen.”