film

No Country for Old Men RTL7, 22.00-0.30u.

(Joel en Ethan Coen, 2007). Het ruige en onherbergzame gebied op de grens van Texas en Mexico speelt een hoofdrol in No Country for Old Men. Het is een boekverfilming van de gebroeders Coen, die meestal hun eigen verhalen schrijven. De misdaadplot, over een door Vietnamveteraan Llewelyn Moss (Josh Brolin) ten onrechte ontvreemd drugsgeld, had echter zo uit een Coen-film als Fargo (1996) kunnen komen. Het landschap, onder een moordende zon, is een geschikte plaats om een besef te ontwikkelen van de futiliteit van iedere menselijke inspanning. Daarmee worstelt de Texaanse sheriff op leeftijd, Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones). Zijn fraaie monologen in de melancholieke voice over zijn rechtstreeks afkomstig uit de gelijknamige roman van Cormac McCarthy. Tijdens zijn loopbaan heeft de sheriff altijd zonder al te veel inspanning de orde weten te handhaven. Maar in de herfst van zijn leven wordt hij geconfronteerd met een radicaal nieuw kwaad, waar hij geen raad mee weet. Dat kwaad verschijnt in de persoon van de mysterieuze Anton Chigurh (een weergaloze Javier Bardem). Waar komt zulk radicaal kwaad vandaan? Is Chigurh wel een mens?