Weekendtips: ADE, topexposities en een film die haast wel Oscars moet winnen

Weekend Wat te doen dit weekend? Je kan in Amsterdam naar het grootste cellofestival ter wereld én ADE. Blijf je liever thuis? Op Netflix is vanaf nu het geweldige derde seizoen van Black Mirror te zien.

Het nieuwe seizoen van Black Mirror is super en nu te zien op Netflix.
Het nieuwe seizoen van Black Mirror is super en nu te zien op Netflix. Foto David Dettmann / Netflix

Expositie: Pierre Alechinsky

Pierre Alechinsky is 90, maar schildert nog elke dag. In het Cobra Museum is van hem de prachtige expositie Post Cobra te zien. Schilderijen in zwierige streken, inkt en verf, uit het afgelopen jaar nog, in een overzicht dat teruggaat tot de jaren 50. Je ziet goed hoe Alechinsky steeds losser gaat werken onder invloed van Japanse kalligrafie. Dat levert een poëtische stijl op, met vormen uit toevallige lijnen en vlekken die tot beweeglijke, half abstracte schilderijen uitgroeien.

Pierre Alechinsky: ‘Post Cobra’, Cobra Museum Amstelveen,
t/m 22 jan ’17. Zie: cobra-museum.nl

●●●●●

Central Park, het bekendste werk van Pierre Alechinsky.

Central Park, het bekendste werk van Pierre Alechinsky.

Film: Hell or High Water

Het is crisis in het westen van Texas, waar Hell or High Water zich afspeelt: onteigeningen van boerderijen door de banken zijn aan de orde van de dag. Twee broers (Chris Pine en Ben Foster) die ook hun ouderlijke ranch kwijt dreigen te raken, besluiten er iets aan te doen door juist de kleine filialen te beroven van de bank die hun de keel dichtknijpt. Texas Ranger Marcus Hamilton (Jeff Bridges) is hen op het spoor. Zoals in een goede country-song, pakt Hell or High Water serieuze onderwerpen op als broederliefde, echtscheiding, alledaags racisme, en laat ze zingen. Wat een goede film.

Hell or High Water Regie: David Mackenzie. In 51 bioscopen
●●●●●

De trailer van Hell or High Water. De tekst gaat verder onder de video.

Lees ook: De cirkel is rond voor Bridges - Vijf films uit de jaren zeventig wees regisseur David Mackenzie aan als inspiratie voor ‘Hell or High Water’.

Festival: Amsterdam Dance Event

Amsterdam barst weer uit zijn voegen van de dance. Voor dj’s, managers en bookers is het de drukste week van het jaar. Wat mag je absoluut niet missen? Het nieuwe internetradiostation WorldWide FM wordt gelanceerd en Kaitlyn Smith zorgt op haar synthesizer voor warme analoge klanken.

Lees ook: 5x niet te missen op Amsterdam Dance Event

Nog meer tips na deze video.

Muziek: Cello Biënnale

Het grootste cellofestival ter wereld heeft klassieke sterren op het programma als Jean-Guihen Queyras, Pieter Wispelwey en de gehele cellosectie van het Berliner Philharmoniker.
Ze spelen werken van onder anderen Brahms, Beethoven, Ravel, Poulenc en Lalo. Ook wordt nieuw werk van de Componist des Vaderlands, Mayke Nas, uitgevoerd. Naast grote concerten met orkesten als het Rotterdams Philharmonisch, Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Orkest, is er veel kamermuziek. Masterclasses zijn er van onder anderen Anner Bijlsma, Gregor Horsh en Torleif Thedéen. Tijdens het gehele festival wordt het Nationaal Cello Concours gehouden.

Cello Biënnale. Amsterdam, diverse locaties,
t/m zaterdag 29 okt. Zie: cellobiennalle.nl

NRC Filmdag

Of je nou een filmkenner bent of gewoon een liefhebber: komende zondag organiseert NRC, ter ere van het 5-jarig bestaan van de filmbijlage, zijn eerste filmdag. Deze opent met de door jou gekozen beste film van de afgelopen jaar: Intouchables. Daarna volgen drie veelbelovende films die nog niet in de bioscoop zijn vertoond, namelijk Toni Erdmann, Nocturnal Animals en Hacksaw Ridge. Elke film wordt ingeleid door onze filmredactie, en we zorgen voor een lunch- en dinerbuffet. Bestel hier je kaarten.

NRC Filmdag. 23 oktober in het Ketelhuis, Amsterdam.
Zie: ketelhuis.nl

©

De dochter ((Sandra Hüller) en de vader met het fopgebit (Peter Simonischek) in Toni Erdmann. ©

Expositie: Picasso

Foto Gijsbert van der Wal

Foto Gijsbert van der Wal

Werken in keramiek was voor Picasso schilderen en beeldhouwen tegelijk. De tentoonstelling in Beelden aan Zee, met beelden en keramiek van de kunstenaar, is een blikopener. Want met Picasso’s hulp zie je een hoofd in een schoenpoetserskist of een lepel, een vrouw in een fles, handen in vorken, een uil in een kan. Bij Picasso mocht alles. Dat wisten we al, maar het is goed om er af en toe aan herinnerd te worden. Kunst kan speels zijn en grappig.

Picasso aan Zee. Keramiek en sculptuur. T/m 5 maart ’17 in Beelden aan Zee, Scheveningen.
Zie: beeldenaanzee.nl

●●●●

Serie: Black Mirror

Blijf je liever thuis dit weekend? Op Netflix is vanaf vandaag het derde seizoen van Black Mirror te zien. De realistische scifi-serie schetst ons een duistere visie op technologie. De voordelen van de deal met Netflix zijn zichtbaar: het speelveld is dankzij een hoger budget een stuk groter en er zijn uitstekende acteurs en regisseurs gestrikt.

Black Mirror. 6 afleveringen. Vanaf nu te zien op Netflix.
●●●●●

Tekst gaat verder onder de video

Boek: De Nix

Elk jaar verschijnt er wel weer een kolossaal debuut dat als buzz-boek de grote beurzen verovert. The Nix van Nathan Hill is geen grote vernieuwende literatuur, maar is wel een onderhoudende roman die leest als de blauwdruk voor een succesvolle tv-serie.

Nathan Hill: De Nix. Vert. Dennis Keesmaat. De Bezige Bij,
704 blz., 24,99 euro.

●●●●

    • Diederik Huffels