Canada teleurgesteld, ‘met EU valt geen verdrag te sluiten’

Handelsverdrag

De Walen volharden in hun verzet tegen CETA, het handelsverdrag met Canada. De Canadese minister ging vrijdag ontgoocheld naar huis.

De Canadese handelsminister Chrystia Freeland is vrijdag geëmotioneerd weggelopen uit onderhandelingen over CETA. Ze is „heel, heel verdrietig” over het onverwacht felle verzet van het Waalse regioparlement tegen het handelsverdrag dat de EU volgende week met Canada wil sluiten. Behalve in België staat in alle overige Europese lidstaten het licht op groen.

„Het lijkt duidelijk dat de EU niet in staat is een internationaal verdrag te sluiten, zelfs niet met een land dat zo aardig en geduldig is als Canada”, zei Freeland, die vrijdag in Namen was om de Walen over de streep te trekken. „Canada is teleurgesteld, ik ben persoonlijk héél teleurgesteld. Ik heb heel, héél hard gewerkt.” Het enige positieve, zei ze, was dat ze nu weer naar Canada kon om het weekend door te brengen met haar kinderen.

De Europese Commissie lijkt te denken dat een doorbraak nog mogelijk is en stuurde vrijdag een onderhandelaar naar Namen om de gesprekken met het Waalse parlement voort te zetten. De Walen vrezen dat CETA Europese normen op het gebied van arbeid, milieu en landbouw ondergraaft en eisen extra garanties dat dit niet het geval is. De EU en Canada hebben onder meer een juridisch bindende verklaring toegevoegd aan het verdrag om die zorg weg te nemen, en deze op Waals verzoek op talrijke punten nog aangepast, maar de Waalse premier Paul Magnette bleef vrijdag ontevreden.

Voor de zomer besloot de Commissie bij hoge uitzondering nationale parlementen mee te laten beslissen over CETA, ook al volstaat volgens EU-verdragen goedkeuring door het Europees Parlement. Dat gebaar lijkt zich nu tegen de Commissie te keren. De Canadese premier Trudeau zou volgende week naar Brussel komen.

Wanhoop over CETA pag E7