Cabinepersoneel KLM start met werkonderbrekingen

Het cabinepersoneel, in totaal 9.500 werknemers, komt in opstand tegen een bezuinigingsmaatregel.

CEO Pieter Elbers van KLM maakt een praatje met medewerkers.
CEO Pieter Elbers van KLM maakt een praatje met medewerkers. Foto Jerry Lampen / ANP

Cabinepersoneel van KLM gaat vanaf maandag korte werkonderbrekingen houden. Medewerkers leggen voor het vertrek van iedere vlucht hun werk tien minuten neer. Dat gebeurt tussen 5.00 uur ‘s ochtends en 23.00 uur ‘s avonds, aldus een woordvoerder van de FNV.

Het cabinepersoneel, in totaal 9.500 werknemers, komt in opstand tegen een bezuinigingsmaatregel. Vanaf eind oktober gaat KLM het aantal bemanningsleden dat aan boord is terugbrengen. Zo wordt op lange vluchten een steward(ess) minder ingezet. De twee vakbonden voor cabinepersoneel eisen dat de maatregel teruggedraaid wordt en daarom werden deze week diverse acties gehouden.

FNV Cabine riep vorige week haar 1.500 leden op om met een driedaagse stiptheidsactie strikt volgens de regels te werken. De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), met vier keer zoveel leden, laat KLM sinds 10 oktober meer betalen voor het overschrijden van cao-regels. In een reactie laat Zakaria Boufangacha, onderhandelaar van FNV weten dat de acties opgevoerd worden, omdat “de KLM-directie halsstarrig blijft weigeren in te gaan op de eis van het cabinepersoneel”:

“KLM blijft vasthouden aan haar eenzijdige bezuinigingsdoelstelling, ondanks de verbeterde bedrijfsresultaten en het feit dat het bedrijfsonderdeel waaronder het cabinepersoneel valt het erg goed doet.”

Lees ook: ‘Het KLM-gevoel gaat verloren’

250 voltijdsbanen

Het schrappen van een bemanningslid gaat in vanaf de winterdienstregeling voor drie grote vliegtuigtypes, op 40 procent van de intercontinentale routes. Het gaat om een besparing van 250 voltijdsbanen, 15 miljoen euro per jaar, zo schreef NRC-redacteur Mark Duursma eerder. De maatregel is volgens KLM nodig om de eigen doelstellingen voor verbetering van de productiviteit te halen, zolang de bonden niet bereid zijn te praten over een nieuwe cao.