Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week de studio van componist Simeon ten Holt.

©

Huis Na vijftien jaar samenzijn trouwde Colette Noël in 2001 met Simeon ten Holt, de componist die bekend werd met zijn uren durende pianostuk Canto Ostinato. De houten studio in de tuin, waar hij zijn elektronische muziek componeerde, werd verbouwd tot woonhuis voor haar. Hij bleef in het hoofdhuis wonen. „Het was onmogelijk om bij hem in de trekken”, zegt Colette Noël. Daarvoor was het huis, in Bergen, te klein.” Ten Holt overleed vier jaar geleden. Nu staat zijn huis ter beschikking aan kunstenaars die in alle rust willen werken. Ze delen de ruimte met zijn volledig gerestaureerde Steinway-vleugel.

Cadeaus „De meeste spullen die ik heb, zijn me gegeven. De meubels zijn nog van Simeon, veel boeken kreeg ik van vrienden en familie, de kunst van kunstenaars.” Noël is kunsthistorica en schreef recensies voor het Financieele Dagblad. „Het houtkacheltje was een cadeau van mijn vrienden voor mijn zestigste verjaardag.” Het kwam in plaats van de televisie. „Ik kijk liever naar de vlammen.”

Muziek Twee foto’s (op de bank en aan het gordijn rechtsachter) zijn de zichtbare herinneringen aan haar overleden echtgenoot. „Wat je niet ziet, is zijn muziek. Die luisterde ik al voor ik hem ontmoette. Ik luister er veel naar, nog steeds herken ik er mijn levensfilosofie in. Alles is permanent in beweging, beïnvloedt elkaar en herhaalt zich.” Kijk naar het kunstwerk op het kacheltje, dat verbeeldt precies wat ze bedoelt. „Een grote glazen bol en een kleintje. Schijnt de zon dan borrelt de vloeistof van de grote naar de kleine bol. Koelt het af, dan stroomt het weer terug. L’histoire se répète, staat erop. Net als het leven.”