Belgische ambassadeur op het matje geroepen in Moskou

Rusland had België ervan beschuldigd een luchtaanval te hebben uitgevoerd in Syrië waarbij burgerslachtoffers vielen.

Voorbeeld van de Nederlandse F-16's die in Irak en Syrië worden ingezet in de strijd tegen IS.
Voorbeeld van de Nederlandse F-16's die in Irak en Syrië worden ingezet in de strijd tegen IS. Foto Vincent Jannink/ANP

De Belgische ambassadeur in Rusland wordt op het matje geroepen bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Dat meldt het Russische persagentschap Interfax. Eerder werd de Russische ambassadeur in België ontboden. Dat gebeurde na de beschuldigingen van Rusland dat Belgische F-16’s burgerslachtoffers zouden hebben gemaakt bij bombardementen in Syrië.

Interfax meldde niet waarom de Belgische ambassadeur op het matje is geroepen, alleen dat het te maken heeft met een dispuut met betrekking tot Syrië.

Hassadjek, een dorp in het noorden van de provincie Aleppo, zou volgens de lokale autoriteiten dinsdag gebombardeerd zijn, meldde Reuters. Daarbij kwamen zes burgers om het leven. Vier mensen raakten gewond. Het Russische ministerie van Justitie liet vervolgens aan Interfax weten dat op het moment van de bombardementen twee Belgische F-16’s in het gebied waren. Ze zouden er “hard bewijs” voor hebben dat de Belgen betrokken waren bij het bombardement.

De Russen zeggen dat zijzelf niet in de buurt waren van het dorp. Ook het Syrische leger heeft sinds dinsdag geen aanvallen meer uitgevoerd in het gebied. Beide partijen hebben de bombardementen boven Aleppo tijdelijk gestaakt voor een humanitaire pauze, zodat de burgers de kans krijgen om het gebied te verlaten en de hulpdiensten de gewonden kunnen evacueren. Het Belgische ministerie van Defensie ontkent dat er Belgische F-16’s in het luchtruim waren. Ook de drie daaropvolgende dagen zouden die niet in de buurt actief geweest zijn.

Op de site van het ministerie wordt het bewijs dat wel aangeleverd is, gefabriceerd is. De vliegtuigen die volgens de Russen in de lucht waren, bleken niet van de Belgen te zijn.

Geen bewijs

De Russische ambassadeur werd vervolgens op het matje geroepen in België. Die kon volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders geen bewijs overleggen. Reynders zei tegenover de Vlaamse publieke omroep VRT dat hij zijn ongenoegen heeft geuit over de gang van zaken.

“Ik ken niet de exacte redenen voor de verklaringen die zijn gedaan. Ze zijn in ieder geval onaanvaardbaar.”

België maakt onderdeel uit van de internationale coalitie tegen IS. De missie staat onder leiding van de Verenigde Staten. België voert in het kader van die missie bombardementen uit op stellingen van IS in Irak en Syrië.