Beleggers zien weinig in deze nieuwe Nintendo

Spelcomputer

Nintendo daalt 6 procent na presentatie console.

Hij heet Switch, maar het is maar zeer de vraag of de nieuwe Nintendo-spelcomputer wel de verandering teweegbrengt waar de Japanners zo op hopen.

Donderdag presenteerde Nintendo zijn langverwachte nieuwe spelconsole via een drie minuten durend filmpje. De computer, waarover alleen de codenaam NX bekend was, is volgens Nintendo erg bijzonder. Het is een draagbare spelcomputer die ook thuis op de tv kan worden aangesloten, zodat gamers overal kunnen doorgaan met het spel dat ze aan het spelen zijn.

Zet deze uitvinding de gamingindustrie op zijn kop? Beleggers denken van niet. Nadat Nintendo het filmpje de wereld in stuurde, daalde de koers van het bedrijf op de beurs van Tokyo met maar liefst 6,6 procent.

„Het is een teleurstellende console”, zegt Japanse aandelenexpert Amir Anvarzadeh van BGC Partners – een beursmakelaar – tegen Bloomberg. „Het verbetert je gamingervaring niet als je toch al een smartphone in je zak hebt.”

Hoewel de Switch pas in maart 2017 op de markt komt en dan blijkt of consumenten het apparaat omarmen, is deze klap van beleggers pijnlijk voor Nintendo. De Switch is namelijk de eerste nieuwe computer die het Japanse concern lanceert sinds de Wii U uit 2012, ook al een tegenvaller.

Het laatste spelcomputersucces stamt uit 2006, toen het de ‘sportieve’ Wii lanceerde. De spelcomputer waarmee je bijvoorbeeld de controller in een tennisracket kan veranderen en met backhands en smashes voor de tv een potje kan tennissen.

Van de Wii verkocht Nintendo wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren. Het succes van de computer zorgde ervoor dat de marktwaarde van Nintendo naar ruim 40 miljard euro steeg. Nu is die nog maar eenderde daarvan.

Deze zomer wist Nintendo, bedenker van Super Mario, na jaren wél weer succes met een computerspel te boeken: Pokémon Go. De Japanners zijn voor eenderde eigenaar van dat augmented-realityspel, dat 45 miljoen dagelijkse gebruikers had op de beste dag.

De koers van Nintendo verdubbelde begin juli dankzij Pokémon. Al is die winst wel weer aan het verdwijnen. Mede door de reacties op Switch donderdag is Nintendo van die flinke Pokémon-winst alweer eenderde kwijt.