Beleef wat je meemaakt. En dat geldt niet alleen voor fotografie

De citroen.
De citroen. Foto Joost van Ommen

Inge van Mill is een maatschappelijk betrokken fotograaf die vanuit verwondering, beleving en interesse haar onderwerpen benadert. En precies zo heeft ze als gastjurylid van de NRC Fotowedstrijd ook alvast gekeken naar de foto’s die deze maand tot nu toe zijn ingezonden. Het thema is kleur.

“Lastig om te beoordelen”, zegt Van Mill. “De inzendingen zijn erg divers, van paraplu’s tot vogeltjes. Maar ik heb vooral ook veel foto’s gezien waarbij mensen wel een kleur registreerden, maar niet ‘dieper’ hebben gekeken. Ik bedoel: wat betekent kleur voor je? Hoe beleef je kleur? Hoe raakt die je? Als je daarbij stilstaat dan krijgt een foto betekenis – én eigenheid van de fotograaf.”

Bijna beangstigend

Foto’s die haar wel raakten, zijn die waarbij “de fotograaf zich heeft laten verrassen, of in ieder geval geprobeerd heeft om een ander, eigen beeld te maken”. Dat zag ze bijvoorbeeld af en toe terug bij de wolkenluchten. Zoals Haags Oranje van J. van der Ark. “Alsof die wolken in vuur en vlam staan. Ik voel hier een enorme intensiteit en kracht. Dit is veel meer dan alleen maar een foto van een kleur.”

Ook Watching You van Nicolien Gooijer fascineerde haar. “Ik zag eerst alleen maar groen met bubbeltjes. Maar toen zag ik een oog en dacht: wat is dat?! Luguber, beangstigend bijna. En toen ik nog wat langer keek, zag ik die krokodillenkop. Spannende foto.”

En ook De citroen van Joost van Ommen viel haar positief op. “Superstrak, fascinerend stilleven. Cartoonachtig bijna. Die schaduw, die complementaire kleuren geel en blauw… Ik blijf ernaar kijken.”

Laat het maar gebeuren

Ook in Van Mills eigen projecten speelt kleur vaak een belangrijke rol. Bij Primary, bijvoorbeeld, liet ze twee dansers van het Scapino Ballet intuïtief reageren op gekleurde ruimtes. “Ik vroeg ze: ga dansen, voel wat er naar boven komt, laat het maar gebeuren.” En wat er kwam, was veel intenser en hartstochtelijker dan ze ooit van tevoren had kunnen bedenken. “Zo heftig, zo excessief. Na afloop was ik zelf ook helemaal kapot. Op het moment van afdrukken heb ik me niet goed gerealiseerd wat ik maakte. Pas toen ik het later terugzag, dacht ik: wow, wat heb ik gefotografeerd?!”

Wat Inge van Mill maar wil zeggen: “Beleef wat je meemaakt. En dat geldt dus niet alleen voor fotografie, maar eigenlijk voor alles wat je doet.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand oktober is Kleur.