Bandenbranche noemt kunstgrasophef ‘onbegrijpelijk’

Er zijn “tientallen” internationale onderzoeken die aantonen dat de rubberkorrels veilig zijn, stellen de bandenverenigingen.

Foto ANP / Laurens van Putten

De Nederlandse bandenbranche, verenigd in Vereniging Band en Milieu en VACO, begrijpt niets van de ophef die is ontstaan rondom het gebruik van rubberkorrels op kunstgrasvelden. Dat melden het AD en ANP. Er zijn “tientallen” internationale onderzoeken die aantonen dat de rubberkorrels, zogeheten SBR-granulaat, van autobanden veilig zijn, stellen de bandenverenigingen. Zij zijn ervan overtuigd dat de korrels honderd procent veilig zijn.

Zij reageren hiermee een uitzending van televisieprogramma Zembla. Daarin kwamen onderzoekers aan het woord die menen dat er nooit goed onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels die over de velden worden uitgestrooid – ‘rubbergranulaat’. Dat terwijl er in het materiaal sporen van kankerverwekkende stoffen zitten.

Onrust bij clubs, ouders en sporters

De uitzending leidde tot ongerustheid bij clubs, ouders en sporters. Sommige sportverenigingen willen niet meer spelen op de velden totdat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een nieuw onderzoek duidelijkheid geeft over de risico’s voor de ­gezondheid.

“Ik laat mijn eigen kleinkinderen gewoon op kunstgras spelen”, zegt bestuurder Kees van Oostenrijk van Band en Milieu, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en het hergebruik van alle acht miljoen afgedankte banden per jaar in Nederland. Het rubbergranulaat op kunstgrasvelden speelt een belangrijke rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. Van het materiaal van ingezamelde banden wordt 70 procent hergebruikt, waarvan een groot deel als opvulling in kunstgras.

Lees ook: Risico’s van voetballen op kunstgras nog onbekend

Ook het RIVM ziet vooralsnog geen bewijs voor de schadelijkheid van de korrels, ook niet na de uitzending van Zembla. Er loopt al een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels, zei het RIVM naar aanleiding van de uitzending. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.

Daarop wilde minister Edith Schippers (Sport, VVD) niet wachten. Schippers kan zich de ongerustheid van veel ouders van sportende kinderen voorstellen en wil dat het RIVM er snel “een schepje bovenop doet”. Het nieuwe onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.

Het instituut waarschuwde vervolgens ouders om kinderen niet met de rubberkorrels te laten spelen. Ook adviseerde het RIVM om na het sporten te douchen en schone kleren aan te trekken.

In Nederland liggen ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden van minimaal 300.000 euro per stuk. Op verreweg het grootste deel daarvan ligt rubbergranulaat. De reden voor het gebruik van rubberen korrels op kunstgrasvelden is dat de bal daardoor beter zou stuiteren en voetballers er betere slidings op kunnen maken.

Onderzoek bij twijfel

Om de onrust bij clubs en ouders weg te nemen, wil de bandenbranche nu zelf alle ongeveer 2.000 kunstgrasvelden in Nederland laten onderzoeken als er twijfel is over wat erop ligt. Doel is om precies vast te stellen welke granulaatkorrels op de velden zijn gestrooid, wat de ­samenstelling is en waar ze vandaan komen. Op een veld in Hendrik-Ido-Ambacht was industrieel rubber gebruikt en werden omwonenden ziek. Dit veld is inmiddels verwijderd en kwam volgens Van Oostenrijk uit Oostenrijk bij een producent vandaan die bij geen branchevereniging was aangesloten.

“Alle grote bedrijven zijn in Nederland lid van onze branchevereniging. Daarvan weten we precies hoe ze werken. Het granulaat dat ze gebruiken, is honderd procent veilig.”