Zelfrijdende auto’s

Alle nieuwe modellen van Tesla kunnen zelfstandig rijden

Tesla voorziet al zijn toekomstige auto’s van de benodigde hardware om volledig autonoom te kunnen rijden. Dat betekent nog niet dat nieuwe Tesla’s meteen zelfstandig de weg op kunnen. De functie is nog niet actief, maar kan later met een software-update worden ingeschakeld. Dat liet de maker van elektrische auto’s weten op zijn blog. De upgrade bestaat onder meer uit meerdere camera’s om het verkeer in de gaten te houden, een radar en andere sensoren. De nieuwe hardware wordt ingebouwd in het al aangekondigde Model 3 en ook in nieuwe wagens van de types Model S en Model X, die al langer uit zijn. Volledig autonome auto’s kunnen het verkeer volgens Tesla substantieel veiliger maken dan menselijke bestuurders. Helemaal rijden zonder bestuurder is voorlopig nog niet toegestaan, maar is volgens het bedrijf wel de toekomst van het verkeer. Het systeem zal niet worden ingeschakeld voordat er nog miljoenen extra testkilometers achter de rug zijn en de wetgeving het toelaat. (ANP)