Wijn als medicijn

Harold Hamersma blijft erbij: een beetje drinken is wél gezond.

©

Jongstleden maandag had ik een afspraak met Martin Fontijn van Uitgeverij Fontaine waar sinds kort mijn boeken worden uitgegeven. Ik had een fles Champagne Ruppert-Leroy voor hem meegenomen, om precies te zijn hun Cuvée Martin Fontaine. Lollig toch? Daarbij biologisch-dynamisch. En bovendien van een buitengewoon goede kwaliteit: een 9+ in mijn nieuwste wijnkoopgids. Cadeautje. Omdat hij afgelopen weekend al vele jaren met dezelfde vrouw getrouwd was. En om onze samenwerking te beklinken.

Na een kort dankwoord – Fontijn is een man van weinig woorden al heeft ie er van anderen miljoenen laten drukken – kwam hij direct ter zake. Of ik niet een volgende etappe aan Wijnreis door mijn lichaam wilde toevoegen. Mijn boek over ‘de positieve effecten van wijn drinken’ kende intussen vele drukken. Echter, ik zag lang nog geen aanleiding voor een deel II. Tot onlangs het boek Op je gezondheid? Over de effecten van alcohol van René Kahn uitkwam. Daarin meldt de hoogleraar psychiatrie dat alcohol schadelijk is voor de gezondheid. „Dat ongunstige effect begint al bij een glas per dag. Dat lijdt geen twijfel”, vervolgt hij.

Maar dat is nu juist wel het geval. Zijn boek doorspittend kom ik er achter dat Kahn gebruik en misbruik op een hoop gooit. Hij beroept zich vooral op research over excessief drinken en alcoholisme. Hem niet welgevallige onderzoeken laat hij achterwege. Zo lees ik wel dat alcoholgebruik het risico op kanker verhoogt maar nergens dat juist matige alcoholconsumptie de kans op hartaanvallen, diabetes en dementie verlaagt. Ook vind ik niet terug dat het Nederlandse alcoholbeleid met een mix van wetgeving, handhaving en zelfregulering vanuit de branche effect heeft. Zo scoort Nederland wat alcoholgebruik betreft onder het OESO-gemiddelde.

Ook tref ik nergens berichtgeving over het feit dat in landen waar de accijns op alcoholhoudende dranken is verhoogd (dat hangt ook hier in de lucht) de alcoholconsumptie juist is toegenomen. In Finland met 2%, in Noorwegen met 7%, in Zweden zelfs met 16%. En dat daar ook veel meer aan bingedrinken wordt gedaan. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Dat moest ik maar eens gaan doen.