Wie is de hipster en wie de moslim?

Wisseltruc

Wat gebeurt er als hipsters en moslims van kleding wisselen? In ‘Hipster/Moslim: Het Nieuwe Westen’ staan zes jonge mannen op de foto in elkaars outfit.

„Het is heel intiem om iemand anders zijn kleren aan te trekken”, zegt Shirin Mirachor (29), de initiatiefnemer van kunstproject Hipster/Moslim: Het Nieuwe Westen. „De warmte zit er als het ware nog in. Een van de jongens vertelde dat hij door die intimiteit in 5 minuten meer leerde over de islam, dan al die tijd hiervoor.” Mirachor bedacht het concept toen ze twee jaar geleden in Londen werkte bij het nieuwsmedium VICE. „Mijn achtergrond is half Irakees-Koerdisch, half Nederlands. Ik leefde in twee werelden: enerzijds in die van een hip, snel bedrijf, anderzijds had ik daarbuiten te maken met veel vooroordelen.” Vooroordelen die ze ook terug zag komen in de media en onder haar hoog opgeleide vrienden. Met de baard als concreet voorbeeld: „Bij de hipster stond die voor modieus en progressief. Bij de moslim voor religieus en conservatief.”

In 2014 voerde ze het kledingwisselconcept samen met een fotograaf voor het eerst uit in Rotterdam, daarna waren Borgerhout en Amsterdam-West aan de beurt. Het resultaat hangt momenteel in de OBA op het Mercatorplein; komend jaar zal de tentoonstelling door filialen van de OBA reizen en vanaf 18 december zijn de foto’s ook in het Joods Historisch Museum te zien.

Mirachor, die zelf in Rotterdam woont: „Het viel me op dat mensen in Amsterdam-West meer langs elkaar heen leven. Ze accepteren elkaar, maar willen weinig interactie.” De moslims drinken koffie bij Buongiorno, de hipsters aan de overkant bij White Label Coffee. Om mannen te vinden, ging Mirachor de wijk in. De voorwaarde was dat ze zich identificeerden met „hun label”, een visie op de samenleving en een baard hadden. Wie naar de foto’s kijkt – zes in totaal: elk duo heeft op één foto zijn eigen kleding aan, op de tweede foto de kleren van de ander – kan maar moeilijk onderscheiden wie nou de moslim is en wie de hipster. Alleen de tatoeages verraden het soms.

Het viel Mirachor op dat veel moslimmannen zich ongezien voelen. „Ze zijn blogger of ontwerper en ontwikkelen ook sterk hun islamitische kant. De buitenwereld ziet alleen dat laatste.” „Als ik met mijn gewaad over straat ga”, zegt Abderrahim (22) bijvoorbeeld, „dan kijken mensen raar naar me. Maar hoe zouden ze naar me kijken als ze weten dat ik van kunst houd, en van reizen en mode?”

Hipster/Moslim: Het Nieuwe Westen, OBA Mercatorplein, t/m 19 december. Ook in Joods Historisch Museum (v.a. 18 december).