Wedkantoor Rotterdam krijgt boete van bijna vier ton

De Kansspelautoriteit legde niet eerder zo’n hoge boete op bij gokactiviteiten die niet online gebeuren.

Foto Roos Koole / ANP

De twee eigenaren van een illegaal wedkantoor in Rotterdam hebben een boete opgelegd gekregen van ruim 370.000 euro. Het is de hoogste boete die de Kansspelautoriteit ooit heeft opgelegd bij gokactiviteiten die niet online plaatsvinden.

Dat de uitbaters van het Rotterdamse wedkantoor niet legaal bezig waren en dat de kansspelautoriteit daar van op de hoogte was, wist het duo. In 2015 bracht de toezichthouder al twee keer een bezoek, maar de eigenaren trokken zich daar klaarblijkelijk weinig van aan.

Op de vijftien computers in het wedkantoor werd onder meer het gokspel Toto aangeboden, waarin geld wordt ingezet op voetbalwedstrijden. Het gokken daarop is niet verboden, mits daar een vergunning voor geregeld is. De Rotterdamse uitbaters hadden bijvoorbeeld de Toto als vergunninghouder kunnen nemen, maar deden dat niet.

De Kansspelautoriteit omschrijft de vihftien computers als “gokzuilen waarop sportweddenschappen kunnen worden afgesloten” en daarom is er een boete opgelegd van 123.750 euro opgelegd. Omdat het wedkantoor zijn klanten ook nog voorhield legaal bezig te zijn, kregen de eigenaren hiervoor ook nog een boete van 250.000 euro.

Strafrechtelijke vervolging

De gemeente Rotterdam sloot het wedkantoor begin dit jaar al een maand vanwege de illegale praktijken en de gemeente zegt de zaak nauwlettend in de gaten te houden. Ook hangt de eigenaren een strafrechtelijke vervolging boven het hoofd als ze illegaal gokken blijven aanbieden.