Walen zeggen opnieuw nee tegen handelsverdrag CETA

Zonder de Walen gaan de Belgen vrijwel zeker niet akkoord. Zonder de Belgen staat het hele verdrag op losse schroeven.

Demonstranten protesteerden donderdag tegen CETA bij de EU-top in Brussel.
Demonstranten protesteerden donderdag tegen CETA bij de EU-top in Brussel. Foto Francois Lenoir / Reuters

De Waalse regering heeft het handelsverdrag CETA tussen de Europese Unie en Canada opnieuw afgewezen. Dat melden Belgische media donderdag. De Waalse premier Paul Magnette geeft morgen uitleg in het parlement.

Voor het handelsverdrag moeten 28 Europese lidstaten en tien regionale parlementen ratificeren. België gaat echter pas akkoord als alle drie de gewesten, die zelf het beleid op het gebied van buitenlandse handel mogen bepalen, instemmen.

Lees meer over de problemen rond de ratificatie: Blazen de Walen het Europese handelsverdrag met Canada op?

Er wordt in België al langer over de deal onderhandeld. Volgens Magnette hebben tegenstanders moeite met bepaalde landbouwafspraken en een investeringsbescherming voor ondernemers. Eerder deze week werd de Europese stemming over de deal met drie dagen uitgesteld, zodat België kon werken aan een oplossing voor de binnenlandse verdeeldheid. Dat lijkt nu alsnog niet gelukt te zijn.