Necrologie

Mieke Telkamp (1934-2016) nam nog één nummer op. Het werd haar grootste hit

‘Waarheen, waarvoor’ was decennialang het meest gedraaide nummer bij uitvaarten.

Telkamp in 1975.
Telkamp in 1975. Foto ANP

Haar laatste hit was ook veruit haar grootste. Meer dan een miljoen exemplaren verkocht Mieke Telkamp van haar in 1971 gezongen hymne Waarheen waarvoor, die vervolgens decennialang het meest gedraaide nummer was op begrafenissen en crematies. Woensdag is ze zelf overleden, 82 jaar oud.

Waarheen waarvoor was een Nederlandse vertaling van het achttiende-eeuwse Amazing Grace van de Engelse predikant John Newton. De tekst werd Mieke Telkamp pas voorgelegd nadat de betrokken platenmaatschappij EMI had besloten iemand te zoeken in wier voordracht zou doorklinken dat de levensvragen in de tekst ook haar niet onberoerd lieten. Eigenlijk had Mieke Telkamp toen al min of meer besloten te gaan stoppen met zingen. Maar dit lied wilde ze nog wel op de plaat zetten.

Metalen wonderstem

Op haar negentiende was Telkamp - oorspronkelijke naam Maria Telgenkamp - een typiste in Oldenzaal, die via een talentenjacht emplooi kreeg bij de AVRO. Met haar krachtige, vaak ietwat statige geluid, destijds in De Telegraaf omschreven als „een metalen wonderstem”, maakte ze grote indruk.

In de jaren vijftig en zestig was ze een van de populairste zangeressen van Nederland. Ze zong toen voornamelijk Engels (naar het voorbeeld van Vera Lynn) en Duits. Alom werd in die jaren gebakkeleid over de vraag wie de beste was: Mieke Telkamp of Corry Brokken (eerder dit jaar overleden).

Al in 1962 suggereerde Mieke Telkamp in het Algemeen Handelsblad, voorloper van deze krant, dat ze niet haar leven lang zangeres zou blijven: „Ik ben geen streber. En ik kan heel goed zonder schmink en applaus.” In de jaren zeventig was ze nog wel een graag gezien panellid in tv-shows als AVRO’s Wie-kent-kwis. Daarna trok ze zich terug. Ze wilde geen interviews meer geven of te gast zijn in tv-programma’s. Haar grootste lied was inmiddels tijdloos geworden.