Voortgang gemeld bij aanvallen op Mosul

Elitetroepen van het Iraakse regeringsleger en Koerdische strijders hebben donderdagmorgen uit verschillende richtingen nieuwe aanvallen ingezet om de noordelijke stad Mosul te heroveren op Islamitische Staat. Verscheidene dorpen in de omgeving van Mosul zouden inmiddels zijn ingenomen. Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi verloopt het offensief tot dusverre voorspoediger dan gedacht.

In Parijs, waar donderdag internationaal overleg begon over de toekomst van Mosul, zei de de Franse president Francois Hollande dat er aanwijzingen zijn dat de leiders van IS uit Mosul vluchten naar Raqqa. Hij riep op alles te doen om te voorkomen dat ze zich daar kunnen hergroeperen. Het is onbekend of opperste leider Abu Bakr al-Baghdadi nog in Mosul is.

Terwijl de Iraakse regeringstroepen uit het zuiden aanvielen, lanceerden Koerdische peshmerga’s vanuit het noorden en oosten aanvallen. In Mosul, waar zich nog honderdduizenden burgers bevinden, hebben zich volgens schattingen van de BBC 5.000 IS-strijders verschanst, onder wie veel buitenlanders.

Ook burgers ontvluchten Mosul. De afgelopen tien dagen zijn zo’n 5.000 Irakezen gevlucht naar het Syrische vluchtelingenkamp al-Hol. Dat meldt hulporganisatie Save the Children. (AP, Reuters, BBC)