Longreads

Voor sommige Groenlanders biedt klimaatverandering juist vooruitgang

In een gedetailleerde longread schetst The New Yorker een prachtig portret van Groenland en de dreiging van het klimaatprobleem.

Foto: Jeremy Harbeck / AFP

“Groenland had beter IJsland kunnen heten, en IJsland beter Groenland”, zegt een Groenlander tegen journalist Elizabeth Kolbert van het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. Ze was in Groenland om een prachtig portret te schrijven over het land dat voor meer dan tachtig procent uit ijs bestaat.

Maar de temperatuur stijgt en de Groenlandse ijskap smelt. In de laatste vier jaar is er zelfs zoveel ijs gesmolten dat je er meer dan vierhonderd miljoen olympische zwembaden mee kunt vullen. Maar voor veel inwoners is dit geen slecht nieuws, schrijft Kolbert in haar indrukwekkende longread ‘Greenland is melting’

Kolbert laat niet alleen de gevolgen van klimaatverandering zien, maar schetst ook hoe sommige inwoners dit als een economische vooruitgang ervaren. Zo vertelt Ole Dorph, burgemeester van een klein stadje, hoe vissers profiteren. “Ze kunnen nu in de winter de zee op en de verkoopprijs van vis is bovendien gestegen.” Maar ook de mineralen die het land rijk is, kunnen makkelijker gewonnen worden als de winters korter worden en de havens het hele jaar ijsvrij zijn.

Onafhankelijkheid

De inwoners van Groenland zijn het economisch perspectief dankbaar omdat hiermee onafhankelijkheid dichterbij lijkt te komen. Het land maakt namelijk nog altijd deel uit van het Koninkrijk Denemarken terwijl de relatie tussen de landen moeizaam is. Groenland ontvangt jaarlijks 535 miljoen dollar (bijna 490 miljoen euro), bijna een derde van het bruto nationaal product, van Denemarken en is daarmee zeer afhankelijk van het land.

Kolbert beschrijft knap hoe de inwoners omgaan met de gevolgen van klimaatverandering zonder de problemen te bagatelliseren. Ondertussen schetst ze ook nog eens een prachtig portret van een bijzonder land, zonder bomen en met slechts een paar wegen.

Lees hier de longread (Geschatte leestijd: 35 minuten, aantal woorden: 8637):‘Greenland is melting’