Vol vertrouwen trekken we de portemonnee

Economie

Nederlanders vinden dat het goed gaat met hen en de economie en dus geven ze meer geld uit, blijkt uit cijfers van het CBS.

Foto KOEN VAN WEEL/ANP

Nederlanders blaken van vertrouwen. De stemming onder consumenten is in oktober opnieuw verbeterd, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het consumentenvertrouwen heeft zo’n sprong gemaakt dat het nu op het hoogste punt sinds 2007 ligt, toen de economische crisis nog niet was uitgebarsten.

De koopbereidheid van consumenten is gestegen. Daarnaast zijn consumenten veel positiever over hun toekomstige financiële situatie en vinden zij deze tijd een stuk gunstiger voor het doen van grote aankopen. Het is dus waarschijnlijk dat het positieve consumentenvertrouwen van nu straks terug te vinden is in economische groeicijfers.

Uit andere cijfers die het CBS donderdagochtend presenteerde, blijkt dat consumenten in augustus al meer geld uitgaven, met name aan ‘diensten’, bijvoorbeeld door restaurantbezoek en reizen. De uitgaven aan voedings- en genotmiddelen stegen minder hard, maar hier was toch sprake van een kleine groei. In totaal groeiden de consumentenbestedingen in augustus met 1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het economische herstel is ook zichtbaar in cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er 13 procent minder hypotheken verstrekt met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) waarop huizenkopers een beroep kunnen doen bij de aankoop van huizen tot 231.132 euro. De afname hangt samen met de sterk stijgende prijzen voor woningen en de bereidheid van mensen om die prijzen te betalen.

Het CBS bracht donderdag ook nieuwe werkloosheidscijfers naar buiten. Ook daar zijn signalen zichtbaar van een groeiende economie. De werkloosheid daalde met 1,7 procent naar 510.000 werklozen. In februari 2014 stond de werkloosheid nog op 699.000 personen.

Opvallend is de sterke daling onder 45-plussers: een groep waarvan bekend is dat die moeilijker nieuw werk vindt. In september 2016 kwam het aantal werkloze 45-plussers net onder de 200.000 uit. Een jaar daarvoor waren er nog 250.000 werkloze 45-plussers. Het CBS geeft geen verklaring waarom 45-plussers sneller werk vinden.