Verbod op stierenvechten in Catalonië opgeheven

Volgens het Hof in Madrid handelde Catalonië buiten de eigen bevoegdheid door de traditie in 2012 te verbieden.

Stierenvechten is in Spanje sinds 2013 cultureel erfgoed.
Stierenvechten is in Spanje sinds 2013 cultureel erfgoed. Foto: AP

In de Spaanse noordoostelijke regio Catalonië is het verbod op stierenvechten opgeheven. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Madrid donderdag bepaald, meldt persbureau AFP.

In juli 2010 stemde het parlement van de regio Catalonië vóór een verbod op de eeuwenoude traditie. In 2012 trad het verbod in werking. Volgens het Hof in Madrid heeft het parlement destijds echter gehandeld buiten de eigen rechtsbevoegdheid:

“Catalonië is bevoegd om de shows te reguleren en dieren te beschermen, maar het stierenvechten is onderdeel van het Spaanse cultureel erfgoed.”

Het besluit van het regionale parlement volgde op een burgerinitiatief waarbij 180.000 inwoners handtekeningen zetten tegen een voortgang van de traditie.

Symbool van autonomie

Het stierenvechten is symbool geworden van de langlopende strijd om autonomie die Catalonië voert met de regering in Madrid. Toenmalig NRC-correspondent in Spanje Merijn de Waal daarover in 2010:

“Aficionado’s denken dat de voorstanders van een verbod niet alleen willen opkomen voor het welzijn van de dieren, maar de fiesta nacional óók willen afschaffen om afstand te nemen van de centrale staat. In het relatief welvarende Catalonië is veel steun voor meer zelfbestuur en politici zetten zich graag af tegen ‘Madrid’.”

Ondanks de ophef die het onderwerp blijft veroorzaken, is de populariteit van de traditie al jaren tanende.

In 2013 werd het stierenvechten, tot grote woede van dierenrechtenbewegingen, door het Spaanse parlement tot cultureel erfgoed verklaard. Toen al werd gevreesd dat regionale verboden op de traditie zouden worden omzeild.