Turkse luchtmacht doodt Koerdische strijders in Syrië

De luchtaanvallen werden uitgevoerd op dorpjes in het noorden van Syrië, die Koerdische milities onlangs had veroverd op IS.

Archiefbeeld van strijders van de YPG.
Archiefbeeld van strijders van de YPG. Foto YPG/AP

De Turkse luchtmacht heeft woensdagnacht 26 luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de Syrische Democratische Strijdmacht (SDF) in het noorden van Syrië. Daarbij zijn tussen de 160 en 200 strijders van de SDF gedood. Dat bevestigen het Turkse leger tegenover Reuters. De leiding van de SDF en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bevestigen de luchtaanvallen, maar stellen dat er tien strijders overleden zijn.

De 26 luchtaanvallen werden uitgevoerd op drie dorpjes in het noorden van Syrië, die de SDF, waarvan de Koerdische YPG-militie onderdeel is, onlangs had veroverd op terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het Turkse leger zei dat bij de aanvallen negen gebouwen, een pantserwagen en vier andere voertuigen van de YPG werden vernietigd.

De Turken zijn bang dat de Koerden een te groot deel van het Syrische grensgebied met Turkije onder controle krijgen. De YPG wordt door Turkije als verlengstuk van de Turks-Koerdische separatistische beweging PKK gezien en beschouwd als terroristische organisatie.

Lees ook: Nikabs verbrand en baarden afgeschoren na bevrijding Manbij

Met tanks en elitetroepen trok Turkije eerder Syrië binnen, daarbij gesteund door rebellen van het Vrije Syrische Leger. Daarmee werd zowel een slag toegebracht aan IS, als aan de Koerden. Het oversteken van de rivier Eufraat, wat gebeurde bij de verovering van Manbij, noemde Turkije een rode lijn die werd overschreden. Turkije wil dat de invloed van de Koerdische milities in Syrië beperkt blijft en is tegen meer Koerdisch grondgebied.

Lees ook: Inname van Jarablus is dreun voor IS en de Koerden

Jarablus

Vorige maand voerde het Turkse leger nog een offensief uit tegen YPG in de grensstad Jarablus op de westoever van de Eufraat. Die actie was ook bedoeld om te voorkomen dat YPG de macht in het gebied in handen zou krijgen. Defensieminister Fikri Isik zei toen:

“Turkije zal het niet accepteren dat de YPG-strijdkrachten de operatie tegen IS gebruiken om hun gebied uit te breiden en aan de macht komen.”

In september werden ook 11.500 leraren ontslagen omdat zij banden zouden hebben met de PKK. Volgens de Turkse premier Binali Yildirim zijn er in totaal 14.000 leraren gelinkt aan de PKK.