Syrië dreigt Turkse gevechtsvliegtuigen neer te halen

De Syrische krijgsmacht is boos over een Turks bombardement in het noorden van het land. Gevechtsvliegtuigen vielen Koerdische strijders aan.

Archiefbeeld van Koerdische YPG-strijders.
Archiefbeeld van Koerdische YPG-strijders. Foto AP

Turkse vliegtuigen die het Syrische luchtruim binnenvliegen, zullen worden neergehaald. Dat heeft een Syrische generaal gezegd in een persverklaring, meldt persbureau Reuters. Hij reageert daarmee op een bombardement van de Turken op de door de Verenigde Staten gesteunde Koerdische strijders in het noorden van het land.

In de verklaring wordt de Turkse luchtaanval een daad van “onbeschaamde agressie” genoemd, aldus Reuters:

“Iedere poging van Turkse gevechtsvliegtuigen om opnieuw het Syrische luchtruim binnen te dringen, zal beantwoord worden. Zij zullen met ieder mogelijk middel worden neergehaald.”

Turkije bestrijdt in Syrië terreurbeweging Islamitische Staat, maar ook Koerdische strijdgroepen. Diezelfde groepen worden tot grote woede van Ankara door de VS juist gesteund in hun strijd tegen IS.

De Turkse regering ligt ook al overhoop met Irak, voor de inmenging in de strijd om Mosul. Het land heeft in Noord-Irak op een basis drieduizend militairen paraat staan. De Iraakse regering beschouwt hen als een bezettingsmacht. Met betrekking tot de situatie in Aleppo houdt Erdogan zich juist opvallend afzijdig. In het verleden liet hij zich geregeld kritisch uit over de omstandigheden in Syrië.