Rusland verlengt ‘humanitair bestand’ Aleppo met 24 uur

Het ‘humanitaire bestand’ moet burgers in staat stellen Oost-Aleppo via acht routes te verlaten.

Een van de acht wegen die mensen kunnen nemen om Aleppo te ontvluchten.
Een van de acht wegen die mensen kunnen nemen om Aleppo te ontvluchten. Foto Abdalrhman Ismail / Reuters

De wapenstilstand in de Noord-Syrische stad Aleppo is met 24 uur verlengd. Ook staken het Russische en het Syrische leger de aanvallen op de stad elf uur op een dag in plaats van de eerder afgesproken acht uur. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters.

Het ‘humanitaire bestand’ moet burgers en militanten in staat stellen Oost-Aleppo via acht routes te verlaten, aldus het leger. Aanvankelijk zou de wapenstilstand pas donderdag ingaan, maar dat gebeurde twee dagen eerder al op dinsdag. Rusland is nu akkoord gegaan met een verlening, maar dat is nog niet genoeg om een algeheel staakt-het-vuren in Syrië van kracht te laten gaan, aldus de Verenigde Naties.

De afgelopen weken vielen er tientallen doden door luchtaanvallen op de Syrische stad. Er waren besprekingen tussen de Verenigde Staten en Rusland over een nieuw staakt-het-vuren, maar die leverden niks op.

Lees ook: De wapenstilstand redden terwijl de bommen vallen

Staakt-het-vuren

De wapenstilstand die Rusland en de VS namens de rebellen en het Syrische leger in september overeenkwamen, hield zeven dagen stand. Tijdens het bestand bombardeerde de door de VS geleide coalitie Syrische militairen. Naar eigen zeggen was dat een vergissing.

Lees ook: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Twee dagen later werd een hulpkonvooi aangevallen, volgens de VS onder Russische verantwoordelijkheid. De Syrische regering beëindigde de wapenstilstand vervolgens omdat “Terroristische groepen” zich niet aan de afspraak zouden hebben gehouden. Volgens het Syrische leger gebruikten de rebellen bovendien de wapenstilstand om zich te herbewapenen.