Dood agent vestigt de aandacht op extreem-rechtse ‘Reichsbürger’

Foto AFP

Lang werden ze in Duitsland gezien als een excentriek maar ongevaarlijk groepje dwarsliggers. Maar dat de zogeheten ‘Reichsbürger’ levensgevaarlijk kunnen zijn betwijfelt niemand meer, sinds één van hen woensdag in het Beierse plaatsje Georgensgmünd het vuur opende op vier leden van een speciale politie-eenheid. Eén van de agenten is donderdag aan zijn verwondingen bezweken.

Het incident heeft opeens de aandacht gevestigd op deze wonderlijke beweging, die hoogstens enkele duizenden volgelingen heeft. Het is een allegaartje van querulanten, fantasten, complotdenkers, schimmige zakenlui en mensen met extreemrechtse ideeën, aldus een recente analyse van de Beierse overheid.

Wat hen bindt is de overtuiging dat het Duitse Rijk juridisch nog altijd bestaat, en wel binnen de grenzen van – naar keuze – 1871, 1914 of 1937, toen Duitsland groter was dan nu. Het huidige Duitsland zien ze als onrechtmatig product van de naoorlogse Geallieerde bezetting, getekend door het verfoeide Amerika.

Er zijn diverse groepjes Reichsbürger, die eigen regeringen, kanseliers en zelfs koningen hebben, officiële documenten uitgeven en fraaie fantasie-vlaggen hebben. De huidige Duitse bondsrepubliek erkennen ze niet, en dus ook niet de wetten, regels en autoriteiten van de Duitse staat. Dat heeft al menige deurwaarder, rechter, politieagent en ambtenaar van de belastingdienst grote hoofdbrekens opgeleverd.

De laatste tijd komt er steeds vaker geweld kijken bij het verzet tegen het gezag. In augustus schoot een Reichsbürger op politieagenten die probeerden een stuk grond van hem te ontruimen. De man, een voormalige Mister Germany, stak diep in de schulden en had zijn landgoed uitgeroepen tot de Staat Ur.

Woensdag vielen vier agenten het huis binnen van Wolfgang P. , die had geweigerd zijn legale verzameling van 30 vuurwapens te laten inspecteren. Zodra de agenten binnen waren, opende hij het vuur. Begin dit jaar had de man zijn identiteitsbewijs aan de gemeente teruggegeven en geprobeerd afstand te doen van zijn Duitse staatsburgerschap.