‘Red alert’ voor mogelijk dodelijke xtc-pil

Het Trimbos-instituut waarschuwt dat de pillen in de vorm van het Superman-logo PMMA kunnen bevatten.

De gevaarlijke pil lijkt sterk op de pil op de afbeelding.
De gevaarlijke pil lijkt sterk op de pil op de afbeelding. Foto NFI / Trimbos

Het Trimbos-instituut heeft een ‘red alert’ uitgedaan voor een mogelijk dodelijke xtc-pil. In de pil, die de vorm heeft van het Superman-logo, zit PMMA. Daardoor kan een enkele pil al dodelijk zijn.

Aanleiding voor de waarschuwing is een xtc-pil die dit weekend werd ingeleverd bij een testcentrum, ergens in Nederland. Hoewel de roze tabletten voor zover bekend nog niet zijn aangetroffen in Amsterdam, wordt er ook met het oog op het Amsterdam Dance Event (ADE) dat deze week wordt gehouden, nu toch groot alarm geslagen. Hoeveel supermanpillen in omloop zijn, is onduidelijk. Sinds de ‘red alert’ van het Trimbos bestaat, is die slechts enkele keren ingezet.

Oververhitting

PMMA kan leiden tot dodelijke oververhitting en hart-, lever- en nierfalen, en is daarmee gevaarlijker dan de gebruikelijke werkzame stof MDMA, schrijft het instituut op zijn website:

“Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie kan hebben met een “lage dosis” MDMA van doen te hebben en een hoeveelheid bijneemt. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen, kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur.”

Volgens het Trimbos-instituut zijn er de afgelopen jaren in binnen- en buitenland al meerdere doden gevallen door PMMA-gebruik.

ADE

Vorig jaar sloeg het Trimbos-instituut ook al groot alarm wegens gevaarlijke xtc-pillen. Toen werden tabletten aangetroffen met het logo van ADE erop. Die pillen bevatten een gevaarlijke dosis MDMA. In dat jaar kwam een vrouw van 33 om het leven nadat ze op ADE drugs had gebruikt. Twee jaar geleden vielen op het festival zelfs drie drugsdoden.