PLO boos over bezoek SGP’er Van der Staaij aan nederzettingen

Israël

Verschillende parlementariërs bezoeken Israël. De activiteiten van Kees van der Staaij zijn controversieel.

Foto ANP

Het is herfstreces in de Tweede Kamer, en dus vliegen Nederlandse politici af en aan op luchthaven Ben-Gurion van Tel Aviv. Dinsdag arriveerde er een grote VVD-delegatie, onder wie de Kamerleden Fred Teeven, Sjoerd Potters en Jeroen van Wijngaarden. Hun reis, die onder meer naar Tel Aviv, Jeruzalem en Ramallah voert, is georganiseerd door Israël-lobbyclub CIDI.

Controversiëler was de aankomst, dezelfde dag, van een collega-Kamerlid: Kees van der Staaij. Anders dan de VVD’ers reist de fractievoorzitter van de SGP, samen met 22 andere christelijke pro-Israël-parlementariërs uit de hele wereld, naar Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

In Hebron bezocht de SGP’er woensdag de Grot van de Patriarchen, bij moslims bekend als de Ibrahimi-moskee. Terwijl de parlementariërs er waren, had Israël vanwege het joodse Loofhuttenfeest moslims de toegang tot deze heilige plaats ontzegd. Ook sprak Van der Staaij met de burgemeester van Efrat, tevens voorzitter van de koepelorganisatie van Joodse kolonisten.

De ontmoeting roept de woede op van de Palestijnen, die erop wijzen dat deze nederzettingen volgens het internationaal recht illegaal zijn. In een brief aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) schrijft secretaris-generaal Saeb Erekat van de PLO:

„In plaats van Israël te steunen steunt dit bezoek de bezetting en de meest extremistische elementen in de Israëlische maatschappij. [...] Deze parlementariërs geven de schijn van legitimiteit aan deze fundamentalistische organisaties.”

Via zijn woordvoerder laat Van der Staaij weten dat de PLO „duidelijk anders dan wij” denkt over de situatie in het Midden-Oosten. „De SGP heeft alle begrip voor de veiligheidspolitiek van Israël, en dat verandert niet door een brief van de PLO.” En Hebron, zegt de fractievoorzitter, is „bij uitstek een plaats die getuigt van de historische aanwezigheid van de Joden in dit gebied”.

Het bezoek van de 23 christelijke pro-Israël-parlementariërs wordt georganiseerd door de Israel Allies Foundation, een organisatie die wereldwijd politieke steun voor Israël mobiliseert, gebaseerd op ‘judeo-christelijke waarden’. De politici zullen onder meer deelnemen aan een congres ter ere van de ‘bevrijding en vereniging’ van Jeruzalem. Internationaal wordt Oost-Jeruzalem gezien als gebied dat Israël bezet houdt.

Overigens zouden ook de VVD’ers een Joodse nederzetting bezoeken, maar dit programmaonderdeel is geschrapt.