Opinie

    • Lucette Mascini

‘Onderzoek over groei vliegveld is niet onafhankelijk’

Zuid-Holland wil dat Rotterdam The Hague Airport groeit. Volgens onderzoek van de werkgevers willen ook de inwoners dat.

Volgens werkgeversvereniging VNO-NCW West wil 79 procent van de bewoners van de regio Rotterdam-Den Haag dat het aantal vluchten vanaf Rotterdam The Hague Airport groeit. Maar, zeggen buren van het vliegveld in Rotterdam-Overschie en Schiedam: „Dit onderzoek is gedaan in opdracht van VNO-NCW dat de belangen van bedrijven behartigt.” De stelling luidt: ‘Het onderzoek naar de mening van omwonenden over de groei van Rotterdam The Hague Airport is niet onafhankelijk.’

Alfred Blokhuizen, bestuurder van Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast Rotterdam Airport: „We hebben hier al te weinig slaap. De motoren beginnen al voor zes uur ’s ochtends warm te draaien. Soms vliegen ze ook ’s nachts. Daar komt de traumahelikopter nog bij: die vertrekt ook vanaf Rotterdam Airport. Het VNO is niet de aangewezen partij om onderzoek te doen. De mening van inwoners van Den Haag moeten ze negeren. Zij hebben geen geluidsoverlast.”

Wim Peters, kwantitatief onderzoeker bij bureau Memo2 dat het onderzoek voor VNO-NCW uitvoerde: „Wij hebben het onderzoek zo onafhankelijk mogelijk uitgevoerd. De vragenlijsten zijn gericht verspreid onder inwoners van de regio Rotterdam-Den Haag via een consumentenpanel, Facebook en LinkedIn. Inwoners van Den Haag gebruiken het vliegveld ook. Daarom vroegen we hun mening ook.”

Bert Mooren, directeur VNO-NCW West: „Ik laat me niks aanpraten. Wij hebben een onafhankelijke steekproef gedaan onder alle belanghebbenden: inwoners en bedrijven. Zuid-Holland wil internationaal op de kaart staan, een groter vliegveld hoort daarbij. Twee jaar geleden liet de gemeente ook onderzoek doen en daar kwam uit dat 76 procent van de inwoners wilde dat het vliegveld zou groeien. Fanatieke omwonenden van het vliegveld beperken de discussie tot geluidsoverlast. Dat mag maar is níét representatief voor de hele regio.”

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA), via haar woordvoerder: „Er moet draagvlak in de regio zijn. Daar hebben we advies over gevraagd. Een onafhankelijke verkenner onderzoekt dit namens de regio. We hebben al wel een economische toets gedaan op verzoek van de regio. Die was positief.”

Wethouder Pex Langenberg van Verkeer (D66), via zijn woordvoerder: „Wij wachten tot de verkenner klaar is met zijn onderzoek. Voor die tijd doen we geen uitspraken over afzonderlijke onderzoeken.”

    • Lucette Mascini