Omkoping

Auto-importeur Pon koopt vervolging af in corruptiezaak

Aanbestedingsfraude

Auto-importeur Pon heeft voor 12 miljoen euro strafvervolging afgekocht. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag gemeld.

Auto-importeur Pon betaalt een schikking van 12 miljoen euro aan justitie. Het heeft zich schuldig gemaakt aan het fêteren en omkopen van ambtenaren verantwoordelijk voor aanbestedingsprocedures.

Politie- en defensieambtenaren die betrokken waren bij het wagenparkbeheer of de aanbesteding van dienstauto’s in de periode 2001-2011 hebben giften ontvangen van Pon. Ook zijn reizen aangenomen op kosten van de importeur. Hoewel Pon nu strafvervolging ontloopt, worden medewerkers die zijn ontslagen volgens het Openbaar Ministerie nog wel strafrechtelijk vervolgd.

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat ambtenaren onder meer auto’s goedkoop konden huren en leasen, korting kregen op onderhoud en winterbanden en (verre) buitenlandse reizen, aldus het Landelijk Parket van het OM.

De verdachten hadden soms grote invloed op de aanbesteding van dienstvoertuigen en onderhielden nauwe banden met de autoleveranciers. De aanbestedingen vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro’s.

Op de lijst van verwijtbare feiten staan onder meer het goedkoop leasen van een Audi A5 en de verkoop van een Audi A6 aan ambtenaren, wat hen een voordeel van duizenden euro’s opleverde.

De waarde van de ‘relatiegeschenken’ die zij op die manier kregen liep op tot ongeveer een ton, terwijl de limiet daarvoor op 50 euro ligt.

De aanbestedingsprocedure in 2010 leidde tot veel beroering bij concurrenten van winnaar Pon. Volgens hen was de aanbesteding zo uitgeschreven dat alleen Pon aan de voorwaarden kon voldoen. Een commissie onder leiding van Maarten Schouten onderzocht de beschuldigingen en concludeerde dat er geen onrechtmatigheden hadden plaatsgevonden. Wel werden de regels van de aanbesteding aangepast.

Twee politieambtenaren en vier defensiemedewerkers worden verdacht van corruptie bij de aanbesteding en vervolgd.