New York vs Airbnb: strijd om toekomst van verhuursite

Vakantie

New York dreigt een wet aan te nemen die huizenverhuursite Airbnb de nek omdraait. Het is een voorbeeld voor andere steden met Airbnb-problemen.

Foto EPA/Justin Lane

Is het volgend jaar nog mogelijk om via Airbnb voor een week een appartementje in New York te boeken? Het antwoord zou zomaar nee kunnen zijn.

Vanwege een door volksvertegenwoordigers van de staat New York ingediende wet dreigt het bedrijfsmodel van Airbnb in New York de facto de nek om te worden gedraaid. Eind volgende week moet gouverneur Cuomo beslissen of hij de wet tekent of vetoot.

In 2010 nam New York een wet aan die verhuur in appartementencomplexen op Manhattan voor een periode korter dan 30 dagen verbiedt. Dat is de kernactiviteit van Airbnb. De wet wordt dan ook niet nageleefd. Dat is politici van de staat New York zo’n doorn in het oog dat ze nu een nog strengere wet hebben voorgesteld: wie via Airbnb nog appartementen voor de korte termijn aanbiedt, krijgt een boete van 7.500 dollar.

Airbnb is een website die verhuurders van huizen en kamers koppelt aan toeristen en anderen die ze willen huren. Het verdient geld aan het afromen van een deel van de huurprijs. New York is de belangrijkste markt van Airbnb in de VS.

Via Airbnb zijn in New York meer dan 46.000 appartementen te boeken. Uit data van Statista blijkt dat Airbnb vorig jaar zo’n 450 miljoen dollar verdiende in New York. In 2018 zou dat oplopen tot ruim 800 miljoen dollar. Mits New York geen strengere regels oplegt.

Om New York tegemoet te komen, wil Airbnb belasting gaan betalen, zo bracht het gisteren via Amerikaanse journalisten naar buiten. Dat zou de stad jaarlijks 90 miljoen dollar opleveren. Ook zou Airbnb verhuurders die meer dan één appartement aanbieden de pas af willen snijden. Volgens Airbnb komt het wetsvoorstel uit de koker van de hotels in New York: die ondervinden flinke concurrentie van de huizenverhuurwebsite.

Een van de wetsontwerpers liet woensdag weten de Airbnb-consessies „absoluut niet genoeg” te vinden. „Degene die de wet overtreedt, is niet degene die nieuwe wet schrijft”, zei democraat Linda Rosenthal tegen de Financial Times.

Naar het conflict in New York zal door veel steden worden gekeken. Het in 2008 in San Fransisco opgerichte Airbnb is inmiddels naar eigen zeggen actief in 34.000 steden in 191 landen.

Airbnb ligt overhoop met verschillende steden waar huizen worden aangeboden, bijvoorbeeld omdat de site geen belasting betaalt en de huurders overlast veroorzaken. Amsterdam is een van die steden.

Lees ook: Gemeenteraad Amsterdam opent aanval op verhuursite Airbnb

Na een rondgang langs verschillende Amsterdamse raadsfracties meldde NRC drie weken geleden dat een meerderheid bereid is Airbnb desnoods te verbieden als de site niet tot overeenstemming komt met het stadsbestuur. Het ergert Amsterdam dat veel verhuur via Airbnb niet van particuliere verhuurders is die tijdelijk hun woning verhuren, maar van professionals die in feite illegale hotels runnen.