Monocultuur te lijf in Gouvernestraat

Filmhuis Kino

Een nieuwe bioscoop gaat open. Een aanwinst of meer van hetzelfde? De filmwereld reageert.

Foto Rien Zilvold

Er worden weer films vertoond in de Gouvernestraat. Het nieuwe Rotterdamse filmhuis Kino is gevestigd in het pand waar tot 2010 film- en muziektheater LantarenVenster zat. Daarnaast zijn er werkplekken voor de audiovisuele industrie, een bar en een restaurant. Initiatiefnemers Jan de Vries en Frank Groot kochten het theaterpand uit 1909 vorig jaar voor 60.000 euro van de gemeente. Het duo deed bij de Amsterdamse studentenbioscoop Kriterion ervaring op met het programmeren en financieel runnen van een filmtheater. De twee directeurs/programmeurs draaiden de afgelopen tweeënhalve week proef met Kino en zien de toekomst van de vijfde bioscoop in Rotterdam met een gerust hart tegemoet.

Frank Groot, initiatiefnemer Kino: „Wij bieden het beste van wat er nu te zien is in de bioscopen, aangevuld met klassiekers en festivals, zoals morgen CinemAsia. We programmeren films die wijzelf goed vinden. Over het algemeen auteursfilms. Die kunnen uit Hollywood komen maar evengoed uit Roemenië. Daarnaast vertonen wij klassiekers en documentaires. Kortom: een aanbod variërend van Star Wars tot Aziatische arthouse. Wij willen een aanvulling zijn, iets uitdagender programmeren dan Cinerama en LantarenVenster. Films naar Rotterdam halen die hier nu niet te zien zijn of geprogrammeerd staan om twee uur ’s middags. Wij hopen een thuis te worden voor Rotterdamse filmmakers én film- en barliefhebbers van alle leeftijden. Willen hun meer keus geven met hun Cinevillepas. Dat is ook goed voor Cinerama en LantarenVenster.”

Gerrit Peters, theatermanager van Cinerama Filmtheater: „Er zijn veel te weinig filmdoeken. Hoewel Kino in hetzelfde segment opereert als LantarenVenster en wij – de betere films – zien we Frank en Jan niet als concurrent. Onze inschatting is dat zij zich op een iets jongere doelgroep richten, meer studentachtig, en iets experimenteler programmeren dan wij.”

Krijn Meerburg, directeur van LantarenVenster: „Ik acht samenwerking niet uitgesloten. Een film waar wij na drie weken geen plek meer voor hebben, zou daarna prima vertoond kunnen worden bij KINO. Natuurlijk beseffen wij dat het nieuwe filmhuis ons bezoekers kan kosten. Wij vertonen ook een cross-over van de grotere arthousefilms, specials en documentaires.

„Er zullen overlappingen zijn” , zegt Meerburg, „maar het aanbod is groot. Laat dat filmhuis in godsnaam weer een ontmoetingsplek voor filmliefhebbers worden zoals vroeger. Ik heb me laten vertellen dat ze uitgaan van 100.000 bezoekers per jaar. Een deel zal nieuw publiek zijn, een deel zal van Cinerama en ons worden afgesnoept. Toch denk ik dat Kino zich richt op een breder en jonger publiek. Jan kennende, zullen zij ook meer cultfilms vertonen. Afwachten of dat aanslaat in Rotterdam. Een hindernis zie ik voor hen in het verkrijgen van de rechten van films buiten het reguliere circuit. Een speciale programmering klinkt leuk maar is een kostbare aangelegenheid.”

Bero Beyer, directeur van het Internationaal Film Festival Rotterdam: „Wij staan voor een zo divers mogelijk filmaanbod. Het zou geweldig zijn als dat door het jaar heen ook gerealiseerd kan worden in de Rotterdamse filmtheaters. Om monocultuur en meer van hetzelfde te voorkomen, hoop ik dat Kino lekker scherp en eigenzinnig programmeert, als aanvulling op de programmering van LantarenVenster en Cinerama. Dan zou iets heel bijzonders ontstaan in Rotterdam. Dan is het aanbod niet langer afhankelijk van de films met het grootste marketingbudget maar wordt het bepaald door mond-tot-mondreclame.

„Mede daarom programmeren wij elke eerste woensdag van de maand IFFR Kino. Een bijzonder programma met een introductie op de film, Q&A achteraf en een speciale gast. Zodat ze films kunnen laten zien van buiten het reguliere circuit of films langer kunnen vertonen dan ze doorgaans te zien zouden zijn.”

Uit eten pagina R6